29 juli 2012

Als de bom valt (nieuws, 2012)

CHARLES DEN TEX: 'E-BOOK BLAAST UITGEEFVAK OP'

Het e-book legt een bom onder de samenwerking tussen schrijver en uitgever. Dat stelt thrillerauteur en drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex in een artikel in NRC Handelsblad.

Volgens Den Tex staat de oude keten van schrijver-uitgever-voorraad/distributie-boekhandel-lezer op springen. Van elke afzonderlijke schrijver moet elke boek via een groot netwerk van boekhandels zijn weg vinden naar de lezer. ,,De uitgever bedient dat hele netwerk met pallets vol papier, onderhandelingen, presentaties, verkoop, pr, acties en edities, om ervoor te zorgen dat het boek van zijn auteur in zo veel mogelijk winkels ligt.'' De schrijver heeft de uitgever een exclusieve licentie gegeven om dat boek te exploiteren. Die licentie is volgens Den Tex het fundament van het boekenvak.

Het e-book vaagt die oude keten weg, aldus de auteur. ,,Wat overblijft is dit: schrijver-internet-lezer. Elk individu kan zijn werk uploaden en via internet verkopen aan iemand die het downloadt.'' De uitgeverij wordt dan overbodig, tenzij zij snel en drastisch hervormt, aldus Den Tex.

Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever van Atlas Contact, ziet het niet zo somber als Den Tex. ,,Ik denk dat het e-book ook in de toekomst het papieren boek niet gaat vervangen maar ernaast zal blijven bestaan'', schrijft ze in NRC Handelsblad. ,,Het zal hooguit een flink deel van de pocketmarkt of andere goedkope uitgeefvormen vervangen, maar het zal zeker niet het papieren boek om zeep helpen.'' Volgens haar gaat het papieren boek door de komst van zijn digitale broeder juist meer waarde krijgen en mooier worden uitgevoerd. ,,Gebonden, goed papier, prachtige omslagen, een kwaliteitsverbetering die we allemaal zullen toejuichen.'' Van der Pluijm voorziet ook dat het e-book de verkoop van het papieren boek zal stimuleren. ,,Als meer mensen gaan lezen en zich via het net bedienen, dan zullen uiteindelijk ook meer papieren boeken worden verkocht.''

(Bron: NRC Handelsblad)

Geen opmerkingen: