15 juli 2012

Gesignaleerd 151 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

HERMAN VEMDE - DOSSIER TRAPANI

Bij uitgeverij Ellessy Crime is onlangs verschenen 'Dossier Trapani', de zevende thriller van misdaadauteur Herman Vemde uit Best. Een thriller over het gevaar van databanken.

De verkoop van een restaurant aan de aantrekkelijke Jessica Dijkstraten levert Ed Evers weliswaar een leuk vakantiereisje op naar Sicilië, maar kan zijn makelaardij niet van een nakend faillissement redden. Nauwelijks terug neemt Jessica weer contact met hem op en biedt Evers de mogelijkheid zijn makelaardij te redden met meer onroerendgoedtransacties en veel cash. Maar de makelaar weigert. Hij wil integer blijven, wil niet meer dan de normale provisie. En vooral geen cash.

Op weg naar zijn kantoor wordt hij aangehouden door de politie en meegenomen naar het bureau waar hem wordt gevraagd om informatie over zijn contacten met Jessica. Tot zijn verbazing ziet hij dat de recherche een dossier over hem heeft aangelegd met allerlei gegevens over zijn doen en laten. Maar Ed Evers is een onschuldige, brave burger die 'niks te verbergen' heeft. En dus ook niets hoeft te vrezen.

Totdat zijn leven een catastrofale wending neemt als de Krab, de topcrimineel die de hele wiethandel in Zuid Nederland in handen heeft, erachter komt dat Evers' naam voorkomt in de databank van de politie.

Herman Vemde (1939) werd geboren in Apeldoorn. Met zijn debuut 'Basuko' uit 2001 won hij de Schaduwprijs. Daarna volgden 'Sarin', 'Oranjebom', 'Harry's dubbelspel', 'Tequila Sunrise' en 'Dame Blanche'.

Het idee voor Dossier Trapani ontstond een paar jaar geleden tijdens een etentje, aldus de schrijver. Iemand vroeg zich af waar al die camera's voor dienden die hij onderweg gepasseerd was. Vemde: ,,Er ontstond een discussie over privacy. En hoeveel daarvan wij bereid zijn in te leveren om het opsporingsdiensten makkelijker te maken in hun strijd tegen criminaliteit en terrorisme?''

Een filmpje op YouTube opende Vemdes ogen. ,,Letterlijk. Ik zie nu overal camera’s. En dat niet alleen. Ik verbaasde me erover dat in Nederland meer telefoons worden afgeluisterd dan in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Dat gegevens over ons telefoon- , mail- en internetgedrag worden vastgelegd en bewaard. Dat de kentekens van onze auto’s worden gescand en opgeslagen. Ik begon me te realiseren dat we constant in de gaten worden gehouden.''

,,Wat is het gevaar van al die (aan elkaar gekoppelde) databanken? Wie hebben toegang tot al die gegevens? Alle computerbestanden kunnen gekraakt worden, zelfs die van de FBI en de NASA, dus die van onze overheid zijn evenmin veilig zoals hackers al diverse keren hebben aangetoond. Wat als die gegevens in verkeerde handen komen? Iemand kan met jouw identiteit criminele activiteiten ondernemen. Het kan zelfs leiden tot levensbedreigende situaties zoals de onschuldige, integere hoofdpersoon, in 'Dossier Trapani' overkomt. Een gewone, brave burger die ook niks te verbergen had.''

Herman Vemde - Dossier Trapani. Uitgeverij Ellessy Crime, 207 pag., € 17,95. ISBN: 978 90 8660 176 9.

Geen opmerkingen: