07 juli 2012

Op zijn leeftijd (nieuws, 2012)

OEUVREPRIJS VOOR COLIN DEXTER

De Britse misdaadauteur Colin Dexter krijgt deze maand de 'Outstanding Contribution to Crime Fiction award' voor de schepping van het onvergetelijke personage Inspector Morse.

Oud-onderwijzer Dexter, die misdaadverhalen begon te schrijven toen hij met zijn gezin in 1973 op vakantie was, liet zijn lezers in 1975 kennis maken met Morse in zijn debuut 'Last Bus to Woodstock'. De politieman dook op in dertien misdaadromans en vele korte verhalen. Op televisie vertolkte acteur John Thaw de rol van Morse. Dexter krijgt de oeuvreprijs op 19 juli tijdens een thrillerfestival in de plaats Harrogate.

Dexter verklaarde verguld te zijn met de prijs. ,,Ik had nooit gedacht dat de goden me zo gunstig gezind zouden zijn dat mij deze eer te beurt zou vallen. En dat op mijn leeftijd.'' Dexter viert in september zijn 82ste verjaardag. In 2011 won de 91-jarige P.D. James de award en het jaar daarvoor ging de inmiddels overleden Reginald Hill met de onderscheiding aan de haal.

Op 19 juli wordt ook de winnaar bekend van de prestigieuze Theakstons Old Peculier crime novel of the year award, groot ruim 3400 euro. Afgelopen donderdag werd de shortlist openbaar, waarin debutant S.J. Watson ('Before I Go To Sleep') het moet opnemen tegen S.J. Bolton ('Now You See Me'), John Connolly ('The Burning Soul'), Steve Mosby ('Black Flowers'), Chris Brookmyre ('Where The Bodies Are Buried') en Denise Mina ('The End Of The Wasp Season').

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: