20 juli 2012

Wordt verwacht 304 (nieuws, 2012)

GHOSTWRITER WORDT SPEURNEUS

Vijf jaar geleden verscheen van de hand van de Britse bestsellerauteur Robert Harris de thriller 'Geest', waarin een ghostwriter de opdracht krijgt de 'autobiografie' van de vroegere minister-president van het Verenigd Koninkrijk te schrijven. Al gravende in het verleden van de ex-premier stuit de schrijver op allerlei duistere zaken.

Bij uitgeverij PMA in Best verschijnt in oktober 2012 de achtste thriller van John Brosens (foto), 'De Mediator Dodenlijst'. En daarin is sprake van een bijna identieke rolverdeling als in 'Geest'.

Roelof Zijldijk (31) is een literair auteur met fikse schulden en grote ambities die het niet lukt onstuitbaar door te breken. Dus doet hij interviews voor het huis-aan-huisblad De Havenloods en rijdt hij twee dagen per week als chauffeur voor zijn vriend Salomo Wijnvreugd in Rotterdam.

Zijn leven neemt een drastische wending door twee gebeurtenissen: zijn oom Wiebo, het enige familielid met wie hij omgaat, treft hij dood aan in diens huis. En op een dag stapt er een oud-studiegenote in zijn wagen die aanbiedt te bemiddelen om zijn talent als auteur met ghostwriting te gelde te maken.

Spoedig dient zich een klus aan: Marjolie van Goor, oud-minister van Justitie, wil een autobiografie. Ingesproken tapes en notities worden aangeleverd. Maar Roelof trekt ook zelf op onderzoek uit en komt zaken op het spoor die de ex-politica liever stil houdt.

Roelof wordt gemanipuleerd. Door zijn schuldenlast lijkt hij een kneedbaar slachtoffer om een kritiekloze autobiografie van redelijk niveau te produceren. Als hij hardnekkig eigen initiatieven blijft ontplooien volgen er harde maatregelen om hem in het gareel te houden. Zijn vriendin Manuela verdwijnt.

Roelof moet kiezen: gaat hij voor geld of integriteit? Trotseert hij de oud-minister en de machtige kliek uit de Haagse kringen? Kan hij Manuela vinden en bevrijden?

John Brosens (Vlissingen, 1946) schrijft niet alleen thrillers, maar ook jeugdboeken. Verder publiceert hij poëzie onder het pseudoniem Adriaan Broos. Vanaf 2002 is hij fulltime auteur, daarvoor werkte hij in het onderwijs als onderwijzer, docent Engels en remedial teacher.

Geen opmerkingen: