19 juli 2012

Wordt verwacht 303 (nieuws, 2012)

MYSTERIEUS ALS 'TWIN PEAKS'

Iets aankondigen als een cultserie klinkt paradoxaal. Gewoonlijk krijgt een film, een boek, een tv-serie, een popgroep de cultstatus als er een kleine, maar actieve subcultuur van mensen is, die fan zijn. Uitgeverij De Boekerij bestempelt de 'Niceville'-thrillerreeks van de Amerikaan Carsten Stroud als 'de start van een nieuwe cultserie'. Als die reeks inderdaad cult blijft, dan beweegt het zich voornamelijk in de underground en raakt het nauwelijks bekend bij de massa(media). Het lijkt toch eerder voor de hand te liggen dat De Boekerij, in deze barre tijden, hoopt dat de cultreeks uiteindelijk mainstream zal worden.

'Niceville' is volgens de uitgeverij 'zo huiveringwekkend als Stephen King, met zo veel actie als Lee Child, zo lyrisch als Cormac McCarthy, zo mysterieus als 'Twin Peaks' of 'Lost', zo bizar als de films van de Coen Brothers en zo gewelddadig als die van Quentin Tarantino'. En meldt en passant dat Niceville de grote sensatie van de Frankfurter Buchmesse 2010 was. Hoezo hooggespannen verwachtingen?

'Niceville', waarvan het eerste deel 'De vermissing' in oktober 2012 verschijnt, speelt zich af in Niceville. En daar is het niet pluis. Een jongen verdwijnt letterlijk spoorloos van de hoofdstraat. Een beveiligingscamera legt het moment van zijn onverklaarbare verdwijning vast.

Vervolgens leidt een brutale bankoverval tot zeven doden, onder wie vier agenten. Het zet een reeks rampzalige gebeurtenissen in gang, die slechts in 36 uur twintig verschillende levens beïnvloedt.

Nick Kavanaugh, een agent met een duistere kant, leidt beide onderzoeken. Al snel krijgen hij en zijn vrouw Kate te maken met een schaduwwereld, waarin de tijd een ander ritme heeft en gerechtigheid raadselachtige vormen aanneemt.

Zoals al het goede de laatste jaren kennelijk in drievoud komt, is ook de 'Niceville'-serie een trilogie. Het tweede deel 'De terugkeer' verschijnt in 2013, het jaar daarop ligt deel 3, 'De vernietiging' in de winkel.

Carsten Stroud was surfer en botenbouwer in Baja California en beroepsduiker bij het Amerikaanse leger. Hij is journalist en een bekroond non-fictieschrijver. Zijn thrillers zijn bestsellers in de VS. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw in Toronto. Volgens de website van de auteur staat zijn thriller 'Cuba Strait' op de lijst met door Fidel Castro verboden boeken.

Andere nieuwe titels:

John Rector - 'De koudste kus' (oktober 2012). In een wegrestaurant onderweg naar Reno, waar Nate en Sara in het geheim willen trouwen, biedt een ziek man hun vijfhonderd dollar voor een lift. Ze stemmen toe, maar na uren rijden ontdekken ze dat hun passagier is overleden. Hij blijkt een koffertje met twee miljoen dollar bij zich hebben.
Michael Connelly - 'De val' (oktober 2012). Negentiende Harry Bosch-avontuur. Connelly's held wor­stelt met mo­re­le di­lem­ma's en per­soon­lij­ke keu­zes, met af­re­ke­nin­gen en in­tri­ges, met ver­bor­gen mis­da­den en oude schul­den.
Matthew Dunn - 'De waker' (november 2012). De Britse geheim agent Will Cochrane wordt opgezadeld met een onmogelijke CIA-missie. Een afgelegen Siberische onderzeebootbasis blijkt de bron van een cryptische boodschap: 'Hij heeft ons verraden en wil oorlog'.

Geen opmerkingen: