09 juli 2012

Onder covers (2)

Rubriek waarin thrilleromslagen - van spuuglelijk tot bloedmooi - tegen het licht worden gehouden
ALLEMAAL LIPPEN, OM ME HEEN

Signaleerde de wakkere redactie van VN's Detective & Thrillergids drie trends in de covers van thrillers - het drijvende vrouwenlichaam, het opengesperde oog en de in de verte verdwijnende gestalte -, op gezag van de redactie van De Spanningsblog mag daar een vierde modegril aan worden toegevoegd: die van de roodgestifte vrouwenlippen.


Eind juni verscheen 'Genadeloos' van Karin Slaughter, met op de cover de mond van de vrouw, bij wie de suggestie wordt gewekt dat er door de onderlip een touwtje is gehaald. Het touwtjes eindigt vervolgens in een fraaie strik. Het lijkt ons pijnlijk, maar op het omslag is verder geen druppel bloed te bekennen.


Het ontwerp van de cover is van Marry van Baar, die ook de omslagen van Slaughters thrillers 'Gevallen' en 'Verbroken' van een gelipte illustratie voorzag. Van Baar ontwerpt jaarlijks zo'n honderd omslagen voor Nederlandse uitgevers, zij won trouwens met de cover van 'Boven is het stil' van Gerbrand Bakker de prijs voor het Mooiste Boekomslag 2006.


Van Baar maakt pas voor de laatste drie Slaughters de lippencovers. Voorheen bepaalde ze ook al het uiterlijk van de thrillers van de schrijfster uit Atlanta, maar daar zat toen niet echt een bepaalde lijn in: vrouwengezichten, een vrouwenlichaam, maar ook een vrouw van wie de handen gebonden waren.


Die lippenomslagen zijn natuurlijk bedoeld om het gevoel mee te geven dat de boeken in een serie horen. Maar het is niet bijster origineel. Van Baar speelt namelijk graag leentjebuur bij zichzelf. Zie bijvoorbeeld de covers van de thrillers De verbouwing en Koorts van Saskia Noort (ontwerp: Marry van Baar). We verwijzen ook graag naar Opgelicht van Josten & Smits (ontwerp: Marry van Baar). En in januari 2013 verschijnt de derde thriller van Ingrid Oonincx, 'Sluipweg', ook al met een lippendesign. Maar nu van de hand van Wil Immink.


De lipdub is in. Maar hé, niet verder vertellen, hè.

Lippen, overal rode lippen, om ons heen.

Rapportcijfer: 6-

1 opmerking:

Ellen Gerretzen zei

Die lippen zijn het begin van het einde, let op mijn woorden. De volgende trend wordt blote borsten of billen!