27 november 2011

Wordt verwacht 267 (nieuws, 2011)

DORP VOL DUISTERE GEHEIMEN

Uitgeverij Bert Bakker zet het komende voorjaar haar kaarten op Scandinavische thrillertalenten. Een van hen is de Zweedse Ninni Schulman. Van haar brengt de uitgever het debuut 'Het meisje met sneeuw in het haar' in april 2012 op de markt.

Op een koude oudejaarsavond verdwijnt in Hagfors, een klein en afgelegen dorp ten noorden van Stockholm, de zestienjarige Hedda Losjö. Haar ouders worden verscheurd door verdriet en onzekerheid. Rechercheurs Petra Wilander en Christer Berglund krijgen de zaak toebedeeld en ontdekken dat Hedda een dubbelleven leidde.

Een aantal dagen later wordt het lichaam van een jong meisje aangetroffen. Het meisje is naakt en door een schot in het achterhoofd om het leven gebracht. De plaatselijke politie staat voor een van haar grootste uitdagingen: zou het Hedda kunnen zijn?

Journaliste Magdalena Hansson heeft na een pijnlijke scheiding Stockholm verlaten en is met haar zesjarige zoon Nils teruggekeerd naar haar geboorteplaats Hagfors, waar ze gaat werken voor de lokale krant. Ze hoopt dat de rust van het dorp haar goed zal doen. Maar alles verandert als ze betrokken raakt bij de verdwijning van Hedda en de zaak begint te onderzoeken. Het wordt haar duidelijk dat het afgelegen dorp niet zo vredig is als het lijkt: het zit vol duistere geheimen.

Ninni Schulman (1972) groeide op in het Zweede Värmland en is sinds 1995 werkzaam als journaliste. Het meisje met sneeuw in het haar is haar debuut, waarvan in Zweden al meer dan 30.000 exemplaren zijn verkocht. Schulman woont in Stockholm.

Andere nieuwe titels:

Tove Alsterdal - 'Vrouwen op het strand' (februari 2012). In dit debuut van Zweedse toneelschrijfster en journaliste ontwaakt Terese, een jonge Zweedse vrouw, op een strand in Zuid-Spanje. Ze wankelt naar de zee en stuit op een lichaam. Een andere verhaallijn gaat over een vrouw die via een haven aan land wordt gesmokkeld. Verder is er Ally, een jonge journaliste uit New York, die haar man probeert te vinden. Hij is naar Parijs gereisd om over mensenhandel en moderne slavernij te schrijven, maar hij is spoorloos verdwenen. De wegen van de drie vrouwen kruisen elkaar.
Noah Hawley - 'De goede vader' (april 2012). Paul Allen, hoofd van de afdeling reumatologie in een ziekenhuis, ziet op de tv dat de Democratische presidentskandidaat is doodgeschoten. Enkele minuten later bestormt de geheime dienst Pauls huis. Het blijkt dat de 21-jarige zoon uit zijn eerste huwelijk is gearresteerd op verdenking van de moord. Noah Hawley is producent en scenarist van o.a. de tv-serie 'Bones'.
Øbro & Tornbjerg - 'Het gezicht van de duivel' (mei 2012). Het verkoolde lichaam van een vrouw wordt gevonden in een uitgebrande auto in Kopenhagen. De vrouw blijkt levend te zijn verbrand. Psychologe Katrine Wraa komt er achter dat het slachtoffer een relatie had met een berucht motorbendelid. Tweede thriller van Deens echtpaar Jeanette Øbro Gerlow en Ole Tornbjerg.

Geen opmerkingen: