20 november 2011

Wordt verwacht 265 (nieuws, 2011)

CECI N'EST PAS UN THRILLER

De mooiste cover op een thriller komt dit seizoen voor rekening van het Nederlands-Duitse duo Toes & Hoeps. De omslag van het laatste deel van hun Spijker-Patati-trilogie, 'Hoogste bod' (de oorspronkelijke titel 'Het verraad van de verbeelding' werd toch te lang bevonden), laat nog heel veel aan de verbeelding van de beschouwer over. Driewerf fraai.

Het zou helemaal mooi zijn als ook de inhoud van deze thriller, die in april 2012 bij uitgeverij De Geus verschijnt, de lezer aanspreekt. Volgens De Geus gaat het hier om een 'internationale thriller' die zich afspeelt in Arnhem, Valkenburg en Aken, met een ontknoping in onder de gewelven van boekhandel Dominicanen in Maastricht.

Op een kunstveiling in Keulen koopt een onbekende bieder een schilderij van Magritte (die van ceci n'est pas une pipe) voor een legendarisch hoog bedrag. Kunstrestaurator Robert Patati neemt het vervoer richting Maastricht naar de nieuwe eigenaar voor zijn rekening. Onderweg kapen overvallers de transportwagen, waarna een jacht volgt die Patati bijna het leven kost.

Ongeveer tegelijkertijd verwoest een brand het laboratorium van Roeder BV, een familiebedrijf dat een revolutionaire prothesentechnologie ontwikkelt. Mede-eigenares Ingrid Roeder is tevens de verkoopster van de Magritte.

Haar broer wantrouwt de zaak en schakelt politiepsychologe Micky Spijker in om de samenhang tussen de roof en de brand te onderzoeken. Samen met Robert Patati duikt Micky in de tot op het bot verziekte familieverhoudingen en proberen ze het schilderij op het spoor te komen.

Gouden Strop-winnaar Jac. Toes en Thomas Hoeps vormen sinds 2008 een internationaal schrijversduo. Hun eerste thriller, 'Kunst zonder genade', werd dat jaar genomineerd voor de Gouden Strop. In 2010 volgde het tweede deel, 'Het leugenarchief'. Alle drie de thrillers verschijnen eveneens in Duitsland.

Andere nieuwe titels:

Bram Dehouck - 'Hellekind' (april 2012). Derde thriller van deze Gouden Strop- en Schaduwprijswinnaar gaat over een vader die lijdzaam moet toezien hoe zijn zoon een gestoorde persoonlijkheid ontwikkelt en daarmee een stempel drukt op het gezin. Lange tijd slikken hij en zijn vrouw het wangedrag van hun kind, tot de bom barst.
Mieke de Loof - 'De vijand van binnen' (april 2012). Nieuw deel in de serie rond geheim agent en jezuïet Ksaveri Ignatz. Het is mei 1914. Ignatz heeft door mislukte opdrachten imagoschade opgelopen. Om zich te bewijzen tegenover zijn overste Wolf besluit hij onderzoek te doen naar een onopgeloste moord op een medebroeder.
Anders de la Motte - 'Game' (april 2012). Eersteling van oud-politieman te Stockholm, die ermee de prijs voor het beste Zweedse thrillerdebuut won. Henrik Petterson zit in de trein naar Stockholm. Op de zitplaats naast hem vindt hij een mobiele telefoon, die een direct aan hem gerichte uitnodiging blijkt te bevatten voor deelname aan een spel. Een gevaarlijk, crimineel spel, blijkt later.
Håkan Nesser - 'De man zonder hond' (februari 2012). Op de handel en wandel van de familie Hermansson lijkt niets aan te merken, tot zoon Robert zich in een realitysoap op de televisie obsceen gedraagt. Roberts naam wordt zorgvuldig vermeden en als hij tijdens een verjaardag verdwijnt, maakt niemand zich daar druk om. Maar dan lost ook kleinzoon Henrik in het niets op.
Karin Alvtegen - 'Vrijheidsdrang' (mei 2012). Om meer uit zijn leven te halen verkoopt de 47-jarige Anders zijn beleggingsmaatschappij. Met flink wat geld op zak reist hij af naar Noord-Zweden. Maar hij wordt er alleen maar neerslachtig van. In zijn auto vraagt hij zich af wat al dat geld hem heeft gebracht. Om aan deze beklemmende conclusie te ontsnappen doet hij zijn ogen dicht, trapt het gaspedaal in en laat het lot beslissen.
Jan Seghers - 'De zaak-Rosenherz' (mei 2012). In Frankfurt wordt op een zomernacht in 1966 de prostituee Karin Rosenherz vermoord. De dader wordt nooit gevonden. Veertig jaar later raakt de zwangere vriendin van hoofdinspecteur Marthaler zwaargewond bij een overval op een kunsttransport. Dan ontdekt Marthaler dat er een verband is tussen deze zaak en de zaak-Rosenherz.

Geen opmerkingen: