11 november 2011

Wordt verwacht 264 (nieuws, 2011)

ICESAVE-ZAAK LEIDT TOT BANCAIRE THRILLER

De een z'n financiële nood is de ander z'n brood. Het Icesave-debacle inspireerde de Engelse journalist Quentin Bates (1962) tot het schrijven van 'Bevroren tegoeden', de eerste in een serie IJsland-thrillers. Het boek verschijnt maart 2012 bij uitgeverij Karakter.

Gunnhildur Gisladottir, beter bekend als Gunna, staat aan het hoofd van het politieteam in het dorpje Hvalvik in het zuidwesten van IJsland. Gunna is toegewijd en getalenteerd, maar omdat ze een vrouw 'van zekere leeftijd' is, is ze wat carrière betreft voorbijgestreefd door een aantal ambitieuze mannelijke collega's die nu op aantrekkelijker posten zitten.

Als er een lijk aanspoelt in de haven van het anders zo doodstille Hvalvik, is de druk op Gunna om dit geval van verdrinking snel af te handelen groot. Toch ontkomt ze niet aan de indruk dat de dood van de man niet te wijten was aan een ongeluk en verdiept ze zich in de reconstructie van de laatste uren van zijn leven.

De zaak voert haar naar de zakenwereld van Reykjavik, vol dubieuze zakendeals, corrupte overheidsdienaren en geweld. Gunna voelt zich al snel geïsoleerd en onwelkom in deze vijandige omgeving. Toch zet ze door. Vastbesloten uit te vinden waarom een jongeman verdronk, meer dan honderd kilometer van waar hij eigenlijk had moeten zijn.

Quentin Bates, getrouwd met een IJslandse, heeft meer dan twintig jaar in het land van zijn vrouw gewoond. Tijdens deze periode heeft hij een meer dan gemiddelde kennis opgedaan van het land en zijn bewoners. Bevroren tegoeden speelt zich af in de periode die voorafgaat aan de ineenstorting van het IJslandse bancaire systeem. Dit was een nationale ramp waardoor de economie van het land volledig tot stilstand kwam. Juist op een moment dat de kleine IJslandse gemeenschap toch al gepolariseerd was door een hele reeks maatschappelijke gebeurtenissen, onder meer op het gebied van politiek en milieu. (foto auteur: Tony Prower)

Andere nieuwe titels:

Justin Evans - 'De witte duivel' (mei 2012). De 17-jarige Amerikaanse Andrew wordt door zijn ouders naar een dure Britse kostschool gestuurd. Harrow School is een broedplaats van arrogantie, seksuele dubbelzinnigheid en wreedheden. Als Andrew de enige getuige blijkt te zijn van een moord, wordt hij met argusogen bekeken. De dader is een duivel met wit haar, die Andrew blijft achtervolgen.
Chris Pavone - 'Expats' (mei 2012). Eerste spionageroman van redacteur en ex-expat. Kate Moore ziet zich gedwongen te stoppen als geheim agente van de CIA als haar man een nieuwe baan accepteert in Luxemburg. Daar raken Kate en haar man bevriend met een ander Amerikaans koppel. Kate kan het gevoel maar niet onderdrukken dat Julia en Bill niet zijn wie ze zeggen te zijn. Omdat het CIA-bloed kruipt waar het niet kan gaan, gaat Kate op onderzoek uit.
Leighton Gage - 'Bitter eind' (februari 2012). Vierde titel in de Silva-serie. De zoon van de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken wordt dood gevonden in zijn appartement in Brasilia. Gezien de status van het slachtoffer wordt hoofdinspecteur Mario Silva opgedragen de zaak te onderzoeken. Hij ontdekt dat de man op dezelfde manier is gedood als een hele serie ongelukkigen in heel Brazilië.
Andrew Brown - 'Het lied van de dood' (mei 2012). In het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch wordt het lichaam van een jonge blanke vrouw drijvend in de rivier gevonden. Inspecteur Eberard Februarie, een gekleurde man, krijgt de zaak toegewezen. Het spoor leidt naar een verborgen wereld in het verrotte hart van de oude stad. Schrijver Andrew Brown is advocaat in Kaapstad.
Valerio Varesi - 'Schaduwrivier' (mei 2012). De rivier Po treedt buiten zijn oevers tijdens hevige regenval. Een enorm schip verlaat zijn ligplaats en kiest koers stroomafwaarts. Als het uiteindelijk uren later kilometers verderop aan de grond loopt, is de schipper nergens te bekennen. Die schipper is overigens de broer van dode man die bij een ziekenhuis in Parma wordt gevonden. Vijftig jaar geleden hebben ze samen in het fascistische leger gevochten. Schrijver Valerio Varesi is correspondent voor La Repubblica in Parma.
Loes den Hollander - 'Vrije val' (april 2012). Verhalenbundel van de hofleverancier van uitgeverij Karakter. Over onder meer een diep verborgen oorlogstrauma en een toevallige ontmoeting die tot een verschrikkelijke waarheid leidt.
Maria Rijk - 'Dieptepunt' (april 2012). Debuut van een door de lezer gekozen meest veelbelovende thrillertalent. Op een zaterdagochtend wordt Martha in Utrecht aangereden, bedreigd en in elkaar geslagen door een onbekende vrouw. Zwaar gehavend gaat ze op zoek naar de reden achter de aanval. Ze komt tot ontdekkingen die elke zekerheid in haar leven - over haar huwelijk, haar kinderen, haar baan - doen verdwijnen. Schrijfster Maria Rijk is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze studeerde Industrieel Ontwerpen in Delft. Ook leuk om te weten: haar favoriete positie op het hockeyveld is linkshalf.
Jörg Isringhaus - 'Zoon van Odin' (mei 2012). Eerste spionagethriller van Duitse journalist. Verhaal speelt in 1939 en is gebaseerd op een historisch gegeven: de verwoede pogingen van de Zweedse zakenman Birger Dahlerus, die niet alleen goede contacten had met Hermann Göring, maar ook met de Engelse regering, om een oorlog te voorkomen. Ondertussen wordt een Duitse spion die naar de Britten is overgelopen, door Londen naar Duitsland gestuurd om Hitler uit de weg te ruimen.
John Lawton - 'Koud vuur' (februari 2012). Londen, april 1956. De Sovjetleiders Chroesjtsjov en Boelganin zijn in Groot-Brittannië op staatsbezoek. Hoofdinspecteur Troy krijgt de opdracht als lijfwacht te fungeren. Maar zijn werkelijke missie, het bespioneren van Chroesjtsjov, moet geheim blijven. Dan wordt het lijk van een duiker gevonden bij de rom van het schip van de Sovjetleider.

Geen opmerkingen: