09 november 2011

Van de plank gehaald (nieuws, 2011)

DEBUTANT SPEELT LEENTJEBUUR BIJ IAN FLEMING

'Assassin of Secrets', het debuut van de Amerikaanse schrijver Q.R. Markham, is door zijn uitgever van de markt gehaald, nadat was ontdekt dat meerdere passages zijn overgenomen uit andere boeken.

Uitgeverij Little, Brown and Company liet weten dat het boek, dat vorige week verscheen, materiaal bevat dat uit 'klassieke en hedendaagse spionageromans' afkomstig is. De uitgever heeft boekwinkels verzocht de thriller te retourneren. Kopers die het boek terugsturen, krijgen hun geld terug.

Little, Brown had met de 35-jarige Markham een contract gesloten voor twee boeken. De tweede thriller is nu ook van de baan. ,,We besteden uitermate veel zorg aan onze boeken en we betreuren het dan ook zeer dat we een werk hebben uitgegeven, waar we nu niet meer achter kunnen staan'', aldus uitgever Michael Pietsch in een verklaring.

Volgens een woordvoerster van de uitgeverij speelde Markham leentjebuur bij James Bond-boeken en thrillers van Robert Ludlum en Christopher McCrary. Ze wilde geen voorbeelden van plagiaat verstrekken. Evenmin wilde ze kwijt hoe de uitgever op het spoor is gekomen van Markhams vergrijp.

Markhams boek vertelt over de strijd van CIA-agent Jonathan Chase tegen de organisatie Zero Directorate, die spionnen gevangen neemt en doodt. Een recensent van Publishers Weekly zwaaide Markham lof toe en meldde dat de 'onderhoudende' thriller 'duidelijk was beïnvloed door het werk van Ian Fleming'.

Volgens een door hem zelf verstrekte bio was Q.R. Markham vroeger een vrachtwagenchauffeur, verkoper van messensets, telemarketeer, bassist in een rock-'n-rollband en boekrecensent. Zijn stukken verschenen onder andere in The New York Post en The Huffington Post.

(Bron: Winnipeg Free Press)

Geen opmerkingen: