16 november 2011

Ian Rankin - Interne Zaken (2010)

Een waardige opvolger


(Door Wilko Voordouw)

De grote schare liefhebbers is opgetogen: De Schotse misdaadschrijver Ian Rankin heeft een nieuwe hoofdpersoon gevonden. Deze Malcolm Fox zou de komende decennia wel eens uit kunnen groeien tot de nieuwe John Rebus, de drankminnende, maar vooral norse inspecteur (en muziekliefhebber) van het politiekorps in Edinburgh. Fox is inspecteur bij de Afdeling Interne Zaken van hetzelfde korps.

Fox kan het best worden omschreven als de jongere broer van Rebus. Hij heeft de drank afgezworen, kent net als Rebus een vrij gecompliceerde relatie met vrouwen en zijn superieuren, en strijdt tegen alle elementen, die zich als een vis in het water voelen aan de zelfkant van de Schotse samenleving.

Het eerste boek met Fox, The Complaints (Interne Zaken in de Nederlandse vertaling), is om meer dan één reden veelbelovend. Het is een bloedstollend boek in de stijl die intussen 'Tartan noir' wordt genoemd: vrij vertaald is dat 'Schots noir'. Aan de overzijde van de Noordzee ligt het vervolg al in de boekwinkels. Half oktober kwam de tweede pil uit met hoofdpersoon Malcolm Fox, The Impossible Dead, die in februari volgend jaar vertaald (De Onmogelijke Dood) bij ons te krijgen is.

Fox, zo schrijft Rankin al op de eerste pagina's, staat al vijf jaar droog, maar durft sinds twee jaar pas weer naar het café te gaan, waar hij meestal lurkt aan een glas tomatensap. Bij wijze van afkicktherapie snuift Fox dan de verleidelijke geur van whiskey op, maar hij kan er van afblijven. Hij heeft verder een zus, Jude, van wie hij vermoedt dat ze wordt geslagen door haar nieuwe vriend. Fox en Jude staan niet echt op goede voet met elkaar, vooral omdat zij het opneemt voor haar vriend. De vader van Fox, Mitch, woont in een verzorgingshuis. En ook met hem is de relatie bepaald 'rommelig' te noemen.

Fox, voor zijn collega's Foxy, heeft net met succes een zaak rond een corrupte collega afgerond en krijgt vrij snel een nieuwe opdracht. Ditmaal heet het 'slachtoffer' Jamie Breck. Iedereen weet dat deze politieman niet deugt, maar de man heeft zulke goede papieren en zo'n hoog oplossingspercentage dat hij tot dan toe altijd is gevrijwaard van problemen. Nu echter zou hij betrokken zijn bij kinderporno... En dat vraagt om tussenkomst van Fox en zijn mensen.

Dit ogenschijnlijk simpele startpunt leidt tot een kloeke thriller (bijna 400 pagina's) die ons bijna door heel Schotland voert. Het verhaal wordt vele malen gecompliceerder maar dat is aan Rankin wel toevertrouwd. Alle losse eindjes knoopt hij met verve aan elkaar. Het boek verveelt geen moment. Foxy mag uitgroeien tot een waardige opvolger van John Rebus.

Ian Rankin - Interne Zaken. Vertaling: Gertjan Cobelens. Uitgeverij Luitingh, 398 pag. ISBN 978 90 2456 3271 1

Geen opmerkingen: