09 november 2011

Gesignaleerd 87 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

GIANCARLO DE CATALDO - ROMANZO CRIMINALE

Bij uitgeverij Lebowski is verschenen 'Romanzo Criminale' van Giancarlo de Cataldo, over de opkomst en ondergang van een misdaadsyndicaat.

Midden jaren zeventig ontstaat er een criminele organisatie die Rome op een cruciaal moment in de Italiaanse geschiedenis in zijn greep houdt. Onder leiding van De Libanees richten De Kille, Dendy, Buffel, Nembo Kid, De Dunne, Dertig Zilverlingen, De Rat, Luik, Bonenstaak, Ricotta, Arendsoog en de Buffoni-tweeling De bende van Magliana op. De bende is beroemd en berucht door de banden die ze onderhoudt met de maffia, het handelen in drugs en haar betrokkenheid bij de bevrijding van de Italiaanse politicus Aldo Moro, die in 1978 werd ontvoerd door de Rode Brigades.

Tijdens al dit geweld probeert de jonge politiecommissaris Nicola Scialoja, tegen beter weten in, achter de werkelijke identiteiten en activiteiten van de bendeleden te komen. In zijn zoektocht naar gerechtigheid stuit hij op de verrotheid van het Italiaanse systeem: politieagenten blijken mollen te zijn en rechters makkelijk te chanteren. Wanneer hij achter Dendy, een van de bosses, aan gaat, komt hij in aanraking met de prostituee Patrizia. De liefde die hij voelt voor deze ontembare vrouw brengt hem dichter bij de bende dan hij ooit had durven dromen.

Giancarlo De Cataldo (1956) woont in Rome, waar hij werkzaam is als politierechter. Hij was zelf betrokken bij de rechtszaak tegen De bende van Magliana en stuurde talloze leden de gevangenis in. 'De bende van Magliana' is zijn doorbraak als auteur, dat werd verfilmd als 'Romanzo Criminale' en werd onderscheiden met talrijke filmprijzen.

Giancarlo de Cataldo - Romanzo Criminale. Vertaling: Karoline Sabbatino-Heybroek en Patrizia Zanin. Uitgeverij Lebowski, 608 pag., € 15,00. ISBN: 9789048811274

Geen opmerkingen: