19 november 2011

Robert Harris - De angst-index (2011)

Thriller zonder vingerwijzing(Door Guido Huisintveld)

De angst-index is een opmerkelijk actuele financiële technothriller. Terwijl de halve wereld tamelijk hysterisch de ene crisis na de andere over zich afroept, speelt Robert Harris effectief hierop in.

Alex Hoffmann is bedenker en mede-eigenaar van een volledig geautomatiseerd algoritmisch hedgefonds. Op basis van jarenlange evaluatie van het menselijk handelen in panieksituaties realiseert het systeem een toprendement in tijden van crisis.

Op een dag wordt Hoffmann in zijn huis overvallen en wordt niet alleen hij maar ook zijn bedrijf ogenschijnlijk van buitenaf bedreigd. De angst zit er goed in…

Het boek kan zo bij een filmproducent op het bureau worden gedumpt. Zeker met de laatste hoofdstukken zal Hollywood geen probleem hebben, omdat we 't al vaker hebben gezien. Er mag nog wel iets gesleuteld worden aan de karakterontwikkeling, want dat heeft Robert Harris een beetje ondergeschikt gemaakt aan de plot.

Een plot waar overigens niks mis mee is, want het beschrijft treffend de dreiging van het technologische monster dat de mens heeft geschapen om de financiële wereld te besturen. Een vergaande kritische vingerwijzing naar de graaicultuur of de rijke machthebbende 1 procent van de wereldbevolking ontbreekt. Het boek is een spannende thriller pur sang en als zodanig alleszins geslaagd.

Robert Harris - De angst-index. Vertaling: Janneke Zwart. Uitgeverij Cargo, 352 pag.

Geen opmerkingen: