08 november 2011

De grens over (nieuws, 2011)

DROOMSTART VOOR DEBUTANT

De Britse schrijver SJ Watson heeft met zijn thrillerdebuut 'Voor ik ga slapen' wereldwijd meer dan 600.000 exemplaren verkocht. In Nederland en Vlaanderen is de teller inmiddels voorbij de 70.000.

Het debuut van Steve Watson is een behoorlijk succes. Je zou het ook een droomstart kunnen noemen. Het boek is verkocht aan 38 landen en wordt verfilmd door Rowan Joffe (The American). Watson won de Crime Writers' Association John Creasey (New Blood) Dagger Award en de Crime & Thriller of the Year Award.

De schrijver bezoekt zaterdag 19 november het Crossing Border festival in Den Haag (waar ook vader Elmore en zoon Peter Leonard te gast zijn, maar dit terzijde). De dag daarop brengt hij een bezoek aan Crossing Border Antwerpen.

'Voor ik ga slapen' is een psychologische thriller over liefde, verlies en de betekenis van het leven. Christine lijdt aan geheugenverlies. Haar man vertelt haar iedere dag dat hij Ben heet en dat ze al tweeëntwintig jaar getrouwd zijn. Dat ze in haar eigen huis is. En dat haar geheugen jaren geleden is aangetast door een ernstig ongeluk. Elke nacht als Christine gaat slapen worden haar herinneringen gewist. Elke ochtend opnieuw moet iemand haar vertellen wie ze is. Christine is volledig afhankelijk van Ben. Maar als ze op advies van haar dokter een dagboek gaat bijhouden, ontdekt ze dat Ben haar lang niet alles vertelt.

SJ Watson (1971) woont in Londen en werkte enkele jaren bij de Nationale Gezondheidsdienst, waar hij zich specialiseerde in de diagnostiek en behandeling van kinderen met een gehoorstoornis. In 2008 werd hij toegelaten tot de eerste cursus romanschrijven van de Faber Academy; 'Voor ik ga slapen', een uitgave van Anthos, is daarvan het resultaat. (foto auteur: Graham Jepson)

Geen opmerkingen: