07 november 2011

Wordt verwacht 262 (nieuws, 2011)

DE IEREN HEBBEN HET GEDAAN

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf noemt het de thrillersensatie van het jaar. 2012 wel te verstaan. Want in maart 2012 verschijnt 'De goden van Gotham', de tweede thriller van de Amerikaanse actrice en sopraan Lyndsay Faye. Over een seriemoordenaar die anderhalve eeuw geleden actief was in New York.

New York, 1845. Een uitslaande brand verwoest een groot deel van de stad en laat velen dakloos achter. Tegelijkertijd gaat de aardappeloogst in Ierland verloren. Twee historische feiten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Totdat de Ierse migranten de schuld krijgen van de honger in Manhattan.

Timothy Wilde is door zijn invloedrijke broer Valentine geronseld voor de kersverse politiemacht in New York. Hij krijgt de slechtste wijk van de stad toegewezen en door de dagelijkse confrontatie met de ellende daar overweegt hij zijn baan op te geven. Maar dan botst hij op een nacht tegen een jong meisje op. Bird is blootsvoets en gekleed in een met bloed doordrenkt nachthemd, maar weigert te vertellen wat haar is overkomen. In een opwelling besluit Timothy haar onder zijn hoede te nemen. Wanneer hij Bird eindelijk aan het praten krijgt, vertelt ze hem over een plek waar tientallen lichamen van Ierse kinderen begraven liggen.

Ex-barkeeper Timothy moet op zoek naar een brute seriemoordenaar die erop uit lijkt te zijn om de anti-Ierse sentimenten nog eens aan te wakkeren.

Lyndsay Faye studeerde Engelse letterkunde en deed een toneel- en zangopleiding. Ze werkte enkele jaren als sopraan en actrice, 'meestal in een corset en anders op hele hoge hakken'. In 2005 verhuisde ze naar Manhattan en begon ze zich te verdiepen in de geschiedenis van de New York City Police Department. In 2009 verscheen haar debuut 'Dust and Shadow: an Account of the Ripper Killings by Dr. John H Watson', een pastiche op de avonturen van Sherlock Holmes. Faye laat hierin de wereldberoemde speurder jagen op Jack the Ripper. In een oud krantenartikel vond ze de inspiratie voor De goden van Gotham. Een derde thriller met opnieuw een rol voor Timothy Wilde is in de maak.

Andere nieuwe titels:

Peggy Blair - 'Schaduwzijde' (mei 2012). Eersteling van voormalig advocaat en aanklager, die de shortlist van de Debut Dagger Award haalde. In Havana wordt het gehavende lichaam van een Cubaanse jongen gevonden. Alles wijst erop dat er sprake is van misbruik en de autoriteiten verdneken Mike Ellis, een Canadese politieagent met een schimmig verleden die op vakantie is op Cuba. Als in zijn hotelkamer belastend bewijs wordt gevonden, lijkt onomstotelijk vast te staan dat Ellis de dader is. Maar rechercheur Rick Ramirez weet dat niet zo zeker.
John Lescroart - 'Jacht' (maart 2012). Wyatt Hunt is op zesjarige leeftijd geadopteerd en terechtgekomen in een warm pleeggezin. Alle herinneringen aan de eerste jaren van zijn leven heeft hij verdrongen. Nu, meer dan veertig jaar later, ontvangt hij een mysterieus sms'je: 'Hoe is je moeder gestorven?'.
Joy Fielding - 'Naderend onheil' (april 2012). Valerie Rowe raakt tegen wil en dank verzeild in het kampeertripje dat haar ex, Evan, heeft geregeld voor hun dochter Brianne en zijn nieuwe verloofde Jennifer. Maar wat een rustig weekend in de natuur had moeten worden, verandert snel in een nachtmerrie. In de bossen waren twee psychopaten rond.

Geen opmerkingen: