22 november 2011

Micro (nieuws, 2011)

LAATSTE 'CRICHTON' GEPUBLICEERD

Toen Michael Crichton in november 2008 op 66-jarige leeftijd overleed, liet hij een zwangere vrouw, een onvoltooide roman en het begin van een ander boek achter.

Zijn zoon, John Michael Crichton Jr., werd vier maanden later geboren. Crichtons zestiende roman, 'Pirate Latitudes', kwam in november 2009 uit. Vandaag zag 'Micro', een technothriller waaraan Crichton werkte terwijl hij werd behandeld tegen kanker, het licht. Het boek is voltooid door Richard Preston.

De 57-jarige Preston, een voormalig veearts, is bekend van 'The Hot Zone', een non-fictie boek uit 1994 over het ebolavirus, en 'The Cobra Event', een thriller uit 1998 over terroristen die een dodelijk virus verspreiden.

Preston heeft Crichton nooit ontmoet. Maar hij weet nog dat hij als tiener groot bewonderaar was van de eerste bestseller van de schrijver, 'The Andromeda Strain' uit 1969. ,,'The Hot Zone' was een non-fictie antwoord op dat boek van Crichton'', aldus Preston in USA Today.

Toen Lynn Nesbit, Crichtons agent, Preston benaderde met de vraag of hij het onafgemaakte boek wilde voltooien, twijfelde Preston. ,,Ik had nog nooit samengewerkt met een andere schrijver. Het voelde voor mij niet natuurlijk.'' Preston veranderde echter van mening na lezing van wat Crichton had achtergelaten, een derde van 'Micro'. ,,Het was net zo cool als 'Jurassic Park'.''

Crichton bedacht de plot van zeven studenten die worden gerekruteerd om mee te doen aan een microbiologisch experiment. In een mysterieus laboratorium op Hawaii moeten zij zich te weer stellen tegen technologische en microbiologische bedreigingen. ,,Het manuscript had alle tekenen van een man die op topsnelheid werkte. Ik weet niet of Michael wist hoeveel tijd hij nog had, maar het leek er op dat hij in een race tegen de klok verwikkeld was.'' Preston wil niet zeggen hoeveel van de 424 pagina's van 'Micro' van zijn hand zijn. ,,Dat zou de magie verpesten.''

'Micro' is opgedragen aan Junior, de zoon die Michael nooit heeft kunnen zien.

(Bron: USA Today)

Geen opmerkingen: