09 november 2011

Steve Mosby - Zwarte bloem (2011)

De aandachtige lezer mag raden


(Door Hans Knegtmans)

De proloog van 'Black flowers'('Zwarte bloem') speelt zich af in 1977. Rechercheur Mike Sullivan ziet een klein meisje uit de tram stappen. Ze doet hem denken aan Anna Hanson. Die werd een jaar eerder ontvoerd en vermoord, en Sullivan is dat misdrijf nog niet te boven. In haar handtas ontdekt hij een zwarte bloem. ,,Dat is Jane'', legt het meisje uit. ,,Ze praat niet meer met mij.''

Flash forward naar het heden. Neil Dawson wil maar wat graag in de voetsporen van zijn vader, Christopher, treden, een geslaagde romanschrijver. Helaas is hij nog niet verder gekomen dan vier afwijzingen. En een bizar kort verhaal over een foetus die door kobolds wordt gestolen. Dan meldt de agente van Dawson sr. dat deze spoorloos is.

Op vaders antwoordapparaat heeft rechercheur Hannah Price, dochter van een gevierde politieveteraan, een boodschap ingesproken voor 'familieleden van Christopher John Dawson'. Wanneer Neil terugbelt, hoort hij dat zijn vader van een viaduct is gesprongen. Dood.

Mosby legt de lat ongewoon hoog. In vaders huis treft Neil een verfomfaaide roman aan uit 1991, van de overleden auteur Robert Wiseman. 'De zwarte bloem', heet het boek. Gaandeweg wordt duidelijk dat Wiseman zijn thriller heeft gebaseerd op werkelijk gebeurde misdrijven. En niet alleen dat. Sommige fictieve misdrijven uit het boek worden in het heden alsnog uitgevoerd.

Om de draad niet hopeloos kwijt te raken moet de lezer een lijstje aanleggen waarin hij de namen van Wisemans romanfiguren 'vertaalt' in die van de personages van Steve Mosby.

Dat de auteur een enkele keer opzettelijk vals speelt, maakt die taak niet eenvoudiger. En al die tijd kunnen we slechts raden wat voor griezeligs de zwarte bloem uit de boektitel representeert. Mosby verweeft de elementen van puzzelroman, actiethriller en psychologische horror alsof het niets is. 'Zwarte bloem' is een klassieker in wording.

Steve Mosby - Zwarte bloem. Vertaling: Erik de Vries. Uitgeverij A.W. Bruna, 290 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: