01 november 2011

Leesbaar (nieuws, 2011)

DYSLEXIEVRIENDELIJKE PROVOCATIE

Uitgeverij A.W. Bruna brengt op dinsdag 8 november de nieuwe thriller van David Baldacci, 'De provocatie', in een wat zij zelf noemt 'unieke uitgave'. Het boek is gedrukt met een speciaal ontwikkeld lettertype, dat rekening houdt met de eisen en wensen van dyslectici.

De Nederlandse ontwerper Christian Boer, zelf dyslectisch, is wereldwijd de eerste die de font voor deze lezersgroep ontwierp. De presentatie van 'De provocatie' in Dyslexia-uitgave is donderdag 10 november in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Het eerste exemplaar wordt in ontvangst genomen door de eveneens dyslectische acteur Victor Reinier (bekend van o.a. 'Flikken Maastricht').

Boer toetste zijn lettertype en schaafde dat bij na opmerkingen en kanttekeningen van dyslectici, onderzoekers van de Universiteit Twente en van stichting Woortblind (Nederlandse vereniging van dyslectici). Schrijver David Baldacci zelf is nauw betrokken bij dit project. Hij heeft al sinds jaar en dag een stichting voor de bestrijding van analfabetisme.

'De provocatie' is het eerste deel in een nieuwe serie. In een kleine plattelandsgemeenschap waar nooit iets opzienbarends gebeurt, wordt een gruwelijke vondst gedaan. Een echtpaar is in hun eigen woning op brute wijze om het leven gebracht. Het lijkt in eerste instantie een zaak voor de plaatselijke politie, totdat blijkt dat de vermoorde man een militair was en zijn vrouw connecties had met het Pentagon.

Geen opmerkingen: