24 november 2011

Wanda Bommer - Panorama West (2011)

Francis is niet ongecompliceerd(Door Hans Knegtmans)

Het is dat Martijn Marsman nog steeds op een roze wolk leeft sinds hij vier maanden geleden de vrouw van zijn dromen ontmoette, anders had hij er niet over gepiekerd de kerstweek op Terschelling te slijten. Met niet alleen Francis Cornelisse, maar ook haar ouders en twee getrouwde zussen plus nakroost. Het omvangrijke gezelschap verblijft in drie vakantiehuisjes. Martijn en Francis delen hun onderkomen met zus Gemma, echtgenoot Stijn en zoontje Ruben.

Dit scenario, opgetekend door Wanda Bommer in de roman Panorama West, staat garant voor ellende. Gemma is een dodelijk vermoeiende controlfreak met een pesterig karakter. De andere zuster, Chantal, doet zich voor als dromerig tutje. Ondertussen heeft zij wel voorkomen dat Martijn zijn nieuwe roman, Zilverzout, kon presenteren in het tv-programma dat zij redigeert. Niet interessant genoeg.

Wanneer de kinderen na een slopende dag naar bed zijn, kunnen de hoofdpersonen met goed fatsoen het gezinsleven achter zich laten. Chantals avontuurlijke echtgenoot, Milan, weet altijd wat in het dorp te doen is. Een muziekquiz of het optreden van een gelegenheidsband. Het drietal drinkt stevig door. De volgende dag wordt de kater rond etenstijd wat draaglijker en zorgt het avondlijke uitje voor nieuwe afleiding.

In de loop van de week ontdekt Martijn dat hij zijn visie op de schijnbaar ongecompliceerde Francis drastisch moet bijstellen. Aanvankelijk weigert ze uitsluitsel te geven over wat haar zoal dwarszit. Vlak voor de terugreis barst de bom.

De auteur toont zich in haar derde roman een superieure verteller met een benijdenswaardig taalgevoel. Als de vakantieperikelen tegen het eind plaatsmaken voor inktzwart drama, blijft haar verteltrant redelijk opgeruimd. Daarmee voorkomt ze dat het verhaal een larmoyante wending neemt. Het grootste compliment dat we Bommer kunnen maken, is dat ze schrijft als een vent. Een vent van het kaliber Ruth Rendell in haar beste jaren.

Wanda Bommer - Panorama West. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 352 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: