24 november 2011

Wordt verwacht 266 (nieuws, 2011)

STOORNISSEN EN TRAUMA'S

Nieuwe namen zijn er niet te vinden in de voorjaarsbrochure van uitgeverij Anthos. Alle auteurs die de komende maanden nieuw werk publiceren, hebben dat al vaker gedaan. Zoals Suzanne Hazenberg. In 2010 publiceerde ze haar eerste thriller 'Obstructie'. In april 2012 volgt haar tweede, 'Eet!', met een verre van origineel 'oog'-cover (hoewel, die slak heeft dan wel weer iets...).

Hazenberg verweeft in 'Eet!' de levens van drie mensen met totaal verschillende achtergronden. Als ze in Amsterdam bij toeval elkaars pad kruisen, heeft dat noodlottige gevolgen voor ieder van hen.

Anouk is een studente personeelsmanagement met een eetstoornis. Haar obsessie met gezond eten loopt de spuigaten uit en haar leven en relaties beginnen er steeds zwaarder onder te lijden.
Márek, voorheen ganzenhouder in Polen, maar nu een aan lager wal geraakte immigrant, begint sinds het overlijden van zijn moeder psychopatische trekken te vertonen.
Mercedes, een jong Colombiaans meisje dat tegen wil en dank in de prostitutie terechtkwam, weet te overleven door haar liefde voor haar achtergelaten zoontje. Koste wat kost wil zij hem ooit weer in haar armen kunnen sluiten.

Hun diverse achtergronden, stoornissen en trauma's komen bij elkaar in een volgens de uitgever 'turbulent verhaal', dat zich afspeelt in de Amsterdamse Pijp. Het lot brengt hen samen en ze zullen alle drie voor hun leven moeten vrezen.

Suzanne Hazenberg (1964) is taalkundige. In 1997 debuteerde zij met de roman 'De vrouw van Emile' en sinds 1996 is zij werkzaam als scenarioschrijver voor Endemol. (foto auteur: Tessa Posthuma de Boer)

Andere nieuwe titels:

Nicci French - 'Dinsdag is voorbij' (mei 2012). Tweede thriller rond psychoanalytica Frieda Klein die te hulp wordt geroepen bij een moordzaak waarin een gewiekste zwendelaar het loodje heeft gelegd. Van 'Blauwe maandag', het eerste Frieda Klein-avontuur, werden meer dan 175.000 exemplaren verkocht.
Jane Casey - 'Vergelding' (maart 2012). Ai, is de titel 'Vergelding' al niet door zeker vier thrillerauteurs eerder gebruikt? Hoe dan ook, deze thriller gaat over een moordenaar die zijn vizier richt op veroordeelde pedofielen. Voor het publiek is hij een held en voor de politie hebben deze moordzaken geen prioriteit. Maar rechercheur Maeve Kerrigan vindt dat niemand het recht in eigen hand mag nemen.
Tom Rob Smith - 'Agent 6' (maart 2012). Moskou, 1965. De Sovjet-Unie probeert na de gewelddadige moorden van Stalin en de chaotische jaren vijftig, opnieuw te laten gelden. Oud-geheim agent Leo Demdiov heeft inmiddels een rustig leven opgebouwd met zijn vrouw en twee geadopteerde dochters. Maar als zijn gezin wordt gevraagd naar New York te komen als onderdeel van een vredestour, mag Leo niet mee. Terwijl hij zich wanhopig afvraagt waarom juist zijn familie hiervoor is geselecteerd, worden zijn grootste angsten werkelijkheid.
Marion Pauw - 'Gulzig' (mei 2012). Verhalenbundel van schrijfster die in 2009 met 'Daglicht' de Gouden Strop won. In het titelverhaal voert een man zijn echtgenote een overdaad aan heerlijkheden. Een daad uit liefde of wreedheid? Een ander verhaal gaat over twee zussen, de ene de eeuwige minnares, de ander keurig getrouwd. Hun jaloezie neemt ziekelijke vormen aan.
Doug Magee - 'Omringd door duisternis' (mei 2012). In een week tijd verdwijnt Risa's man Sean, die een drankprobleem heeft, en wordt haar beste vriendin op brute wijze vermoord. Tien jaar later, als Risa hertrouwd is, duikt Sean weer op. Hij is ervan overtuigd dat hij de dader was, ook al is een andere man veroordeeld wegens doodslag.
Denise Mina - 'Het einde van de wespentijd' (februari 2012). Wanneer topbankier Lars Anderson zich ophangt aan de eik voor zijn huis in Kent haalt menigeen zijn schouders op. Weer een gehaaide bankier minder. In dezelfde periode wordt in een buitenwijk van Glasgow een jong vrouw gevonden, bruut vermoord in haar eigen huis. Rechercheur Alex Morrow ontdekt een verband tussen deze moord en de bungelende bankier.
Inger Wolf - 'De zangvogel' (mei 2012). De politie vindt het zwaar verminkte lijk van Maja Nielsen in Radhuspark in Arhus, Denemarken. Nielsen leed aan achtervolgingswanen en nachtmerries. Alles wijst op zelfmoord. Maar wanneer de politie sporen van een onbekende stof in haar bloed vinden, leid dat via een Colombiaanse drugsdealer en een dierenactiviste naar een paardenmanege.

Geen opmerkingen: