11 november 2011

Frisse edities (nieuws, 2011)

ANDERHALF MILJOEN VAN DER VLUGTS

In juli 2010 meldde uitgeverij Anthos dat schrijfster Simone van der Vlugt 1,1 miljoen thrillers had verkocht. Inmiddels heeft de auteur uit Alkmaar weer een mijlpaal bereikt en wel het aantal van anderhalf miljoen thrillers. Dat blijkt uit een door haar uitgever verstrekt overzicht.

Simone van der Vlugt is door de Stichting CPNB gevraagd het geschenkboekje voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2012 te schrijven. Ter gelegenheid daarvan brengt haar uitgever alle thrillers in een 'frisse nieuwe editie'. In mei 2010 komen nieuwe uitgaven op de markt van 'De reünie' (350.000 verkochte exemplaren), 'Schaduwzuster' (225.000 stuks), 'Het laatste offer' (200.000), 'Blauw water' (240.000) 'Herfstlied' (160.000) 'Op klaarlichte dag' (225.000) en 'In mijn dromen' (ruim 100.000).

In het geschenkboekje dat Van der Vlugt voor de Maand van het Spannende Boek schrijft, speelt een blinde vrouw de hoofdrol. Terwijl zij langzaam haar gezichtsvermogen terugkrijgt, ziet ze dingen die niet voor haar ogen bestemd zijn.

Komend voorjaar viert Anthos ook het vijftienjarig bestaan van 'de literaire thriller'. Volgens de uitgever werd die geïntroduceerd in de eerste maanden van 1997 toen 'Het geheugenspel' van Nicci French op de markt verscheen. Recensent Rinus Ferdinandusse maakte toen in Vrij Nederland de opmerking dat met deze thriller 'een nieuw - bladgouden - genre' is ontstaan. Volgens Anthos is de definitie van een literaire thriller: een spannend boek waarin het niet zozeer draait om het oplossen van een moord, 'maar meer om de karakterontwikkeling van de personages en de verhaalsetting, geschreven in een literaire stijl'.

Onstuitbaar is de opmars van de literaire thriller. Veel uitgevers volgden in het voetspoor van Anthos en plaatsen het etiket 'literaire thriller' op hun boeken, ook al ontbreekt het wel eens aan karakterontwikkeling dan wel een literaire stijl.

Anthos viert de vijftiende verjaardag van de literaire thriller met 'een groots feest en jubileumuitgaven van 'een aantal in het oog springende' thrillers zoals 'De kerk van de dode meisjes' van Stephen Dobyns, 'Daglicht' van Marion Pauw en 'Terug naar de kust' van Saskia Noort.

Geen opmerkingen: