30 maart 2017

In de familie (nieuws, 2017)


HET GENRE HEEFT ER WEER EEN ZUSJE BIJ

In 2008 kwam Camilla Läckberg met een thriller waarin een meisje genaamd Barbie naakt én dood in een vuilnisbak werd gevonden. Vorig jaar verscheen van Chevy Stevens een boek waarin drie dochters op de vlucht slaan voor een driftige vader. David Hewson publiceerde in hetzelfde jaar een misdaadroman over Kim en Mia die vastzitten voor de moord op hun familie. En Rosamund Lupton scoorde een longseller (ruim 100 weken in de Bestseller60) met de thriller waarin Beatrice op zoek gaat naar haar vermiste bloedverwant Tess.

Leuk die opsomming van boeken, maar wat hebben ze met elkaar gemeen? Het woord 'zusje' in de titel. Bij Läckberg en Lupton gaat het enkel om 'zusje', de thrillers van Stevens en Hewson heten respectievelijk Zusjes en Het derde zusje. En dat zijn niet de enige boeken waarin het woord in de titel terugkomt. Ook Ina Enssr, Sara Blaedel, Laura Lippmann, Barbara Voors en William Gay - om er maar een paar te noemen - schreven spannende romans rond het fenomeen zusje.

Als je deze kennis in huis hebt, en waarom zou een uitgeverij dat niet hebben, dan bedenk je je toch wel een paar keer voordat je een nieuwe thriller opzadelt met zo'n uitgekauwde titel? Je verwacht het niet, maar toch is dat wat er staat te gebeuren bij uitgeverij A.W. Bruna. Op 30 mei brengt ze Het zusje van Louise Jensen op de markt, waarvan we moeten aannemen dat het 'een aangrijpende psychologische thriller' is, 'voor de liefhebbers van Paula Hawkins'.

'Ik heb iets vreselijks gedaan, Grace. Ik hoop dat je me kunt vergeven.'

Grace is de dood van haar beste vriendin Charlie nooit te boven gekomen. Ze wordt achtervolgd door haar laatste woorden. Op zoek naar antwoorden opent ze een doos met persoonlijke aandenkens en brieven van Charlie. Daarna realiseert ze zich dat ze eigenlijk maar heel weinig wist van haar hartsvriendin.

Wanneer Grace op zoek gaat naar Charlies vader, komt ze in contact met Anna, die claimt het zusje van Charlie te zijn. Voor Grace voelt het algauw alsof Anna familie is, en door haar komst is het verlies van Charlie iets draaglijker.

Maar ergens klopt er iets niet.

De thriller van Louise Jensen (foto) werd in Engeland razend populair. Enkele jaren geleden raakte auteur Louise Jensen gewond bij een ongeluk. Als afleiding voor de pijn en haar beperkte bewegingsvrijheid begon ze met schrijven. En met succes. Van haar debuutthriller werden in Engeland bijna 500.000 exemplaren verkocht en het boek werd een bestseller in Amerika en Canada.

Geen opmerkingen: