10 juli 2011

Wordt verwacht 243 (nieuws, 2011)

ZONDER MET ZIJN OGEN TE KNIPPEREN

Het boek was dé grote titel van de Frankfurter Buchmesse 2010. Want het was geschreven door de scenarioschrijver van de televisieserie 'Prison Break'. En dan weten uitgevers zo'n beetje wat ze kunnen verwachten. Vanaf januari 2012 kan de Nederlandse lezer zelf bepalen of de Amerikaanse auteur Mark Allen Smith de hooggespannen verwachtingen waar maakt en of uitgeverij Van Holkema & Warendorf er goed aan heeft gedaan de Nederlandse rechten te verwerven. Want dan ligt zijn thriller 'Manipulatie' op de planken van de boekhandels die dan nog overgebleven zijn.

'Manipulatie' gaat over een professionele martelaar met een strikte beroepscode, een mysterieus verleden en de gevaarlijke overtuiging dat hij het leven van een onschuldig kind kan redden. Geiger is de naam van de martelaar. Men zegt dat hij een psychopaat is die een lange straf heeft uitgezeten of anders een losgeslagen geheim agent. Hoe dan ook: hij laat - zo goed als zonder met zijn ogen te knipperen - mensen de waarheid vertllen. En in zijn vak - dat van informatiehandel - is deze gave van onschatbare waarde. Anders dan bij zijn concurrenten komt er bij Geiger maar zelden bloed aan te pas. Met zijn methode, deels fysiek, grotendeels psychologisch, brengt hij zijn slachtoffers op het punt waar pijn niets is vergeleken bij angst.

Wanneer zijn partner, Harry Boddicker, ongewild een cliënt binnenhaalt, die erop staat dat Geiger een twaalfjarige jongen ondervraagt, weigert Geiger de zaak en besluit hij instinctief de jongen te redden. Als Geiger en Harry echter niet snel uitvinden waar de cliënt het geheim van de jongen voor nodig heeft, zullen ze zelf het slachtoffer worden.

Andere nieuwe titels:

Wulf Dorn - 'Waanzin' (november 2011). Een lokale journalist schakelt psychiater Jan Forstner in om zijn licht te laten schijnen over een mysterieuze vrouw> Maar dan wordt de journalist vermoord. En krijgt Forstner ook nog te maken met een zeer opdringerige fan.
Stuart MacBride - 'Dertien' (januari 2012). De kranten noemen hem Birthday Boy. Hij kidnapt meisjes vlak voor hun dertiende verjaardag. Hij eist geen losgeld maar stuurt de gedupeerde ouders een jaar later een zelfgemaakte verjaardagskaart met een kiekje van hun vermiste dochter - gekneveld. Rechercheur Constable Ash wordt op de zaak gezet. Maar ook zijn dochter viert bijna haar dertiende verjaardag...
Kate Mosse - 'Citadel' (november 2011). Het is uiterst onzeker of de nieuwe thriller van Kate Mosse in november uitkomt, zoals de uitgever hoopvol aangeeft in de aanbiedingsbrochure. Door familieomstandigheden heeft de Britse schrijfster lang niet aan het boek kunnen werken, ze moest ook afzeggen op de Avond van het Spannende Boek in juni. Ze schrijft op haar website dat ze het schrijven aan 'Citadel' hervat in augustus en dat ze het boek af hoopt te hebben in september 2012. Wat we over 'Citadel' weten is dat het verhaal zich afspeelt in het zuiden van Frankrijk, naar het grensgebied met Spanje. Daar waar de Tweede Wereldoorlog diepe littekens achterliet die nooit meer helemaal zijn weggevaagd.

Geen opmerkingen: