18 juli 2011

Wordt verwacht 245 (nieuws, 2011)

HACKERS EN GEHACKTEN

Nu even geen fictie in deze rubriek, maar non-fictie. Het gaat om een boek dat een verontrustend beeld schetst van de digitale wereld en dat leest als een thriller. Vooruit dan maar...

Bij uitgeverij Ambo verschijnt in november 2011 van de Britse journalist Misha Glenny het boek 'Dark Market'. Over cybercriminelen, cyberpolitie en onze veiligheid in de digitale wereld.

Volgens Glenny zijn de implicaties van de digitalisering voor ons dagelijks leven nooit eerder zo groot en gevaarlijk geweest. We bankieren, winkelen, daten, leren, bloggen en werken online. Maar is onze persoonlijke veiligheid in de digitale wereld wel zo goed beschermd als we dat in het echte leven gewend zijn?

Met de opkomst en ondergang van de criminele website Dark Market als rode draad ontwart Glenny de ingewikkelde knoop van de internationale cybercrimenetwerken. Glenny verrichtte onderzoek in Yorkshire, Oekraïne, Londen, Zuid-Duitsland, Istanbul en Calgary. Hij sprak met functionarissen van inlichtingendiensten, politie, politici, juristen, de hackers en hun slachtoffers, de gehackten.

Glenn (1959) is naast journalist ook historicus. Hij was onder andere correspondent voor The Guardian en de BBC in Centraal-Europa. In zijn eerder verschenen boek 'McMaffia' beschreef hij de nieuwe wereld van de internationale georganiseerde misdaad. Hij tekende de verhalen op van wapensmokkelaars in de Oekraïne, witwassers in Dubai, drugssyndicaten in Colombia, vrouwenhandelaren in de Balkan en afpersers in Rusland.

Andere nieuwe titel:

Salvo Palazzolo - 'Ontbrekende stukken' (november 2011). Repubblica-journalist Palazzolo reconstrueert de belangrijkste grote maffiazaken van de afgelopen dertig jaar. Hij schrijft over de moorden op de maffiabestrijders Falcone en Borsellino en over de processen tegen de bazen Riina en Provenzano en tegen premier Andreotti. Het boek bevat tal van verwijzingen naar maffiafilms en -boeken die de laatste decennia zijn verschenen.

Geen opmerkingen: