16 juli 2011

Pierre Lemaitre - Rollenspel (2011)

Met venijnig cynisme


(Door Guido Huisintveld)

Wat een verademing: een uitermate boeiende thriller zonder de obligate berg lijken, zonder eigenwijze inspecteurs en zonder psychopathische moordenaars. De Franse auteur Pierre Lemaitre heeft met Rollenspel terecht de Prix du Polar Européen (een Europese thrillerprijs) gewonnen.

Voormalig HR manager Alain Delambre is al meer dan vier jaar werkeloos en heeft zich tot simpele magazijnbaantjes verlaagd om toch de hypotheek te kunnen betalen. Dan krijgt hij de mogelijkheid te solliciteren op de ideale baan bij een groot bedrijf dat flinke personeelssaneringen wil doorvoeren en hiervoor een geharde manager zoekt. Om de werkdruk van de sollicitanten te testen wordt een gijzeling in scène gezet. Deze verloopt niet geheel volgens plan. Alain Delambre gebruikt al zijn kennis en improvisatietalent om het hoofd boven water te houden. Zonder alle gevolgen te kunnen overzien zet hij zelfs zijn gezin op het spel.

Het verhaal is opgesplitst in drie delen, waarbij het vertelperspectief in het tweede deel ineens verandert. In eerste instantie teleurstellend, maar al lezende volkomen begrijpelijk en knap bedacht. Er ontstaat een adrenalineverhogend kat-en-muisspel, waarbij de motivatie van de kat noch de muis niet altijd even duidelijk is. Dit tot groot vermaak van de nietsvermoedende lezer die daardoor meerdere malen op het verkeerde been wordt gezet.

Met een venijnig cynisme schetst Pierre Lemaitre hoe graaiende topfunctionarissen en gevoelloze personeelsmanagers zich manifesteren in een nietsontziende bedrijfscultuur. Dit gegeven heeft de auteur met zichtbaar veel plezier omgetoverd tot een overrompelende en meesterlijk geschreven thriller met hoge amusementswaarde.

Pierre Lemaitre - Rollenspel. Vertaling: Jan Steemers. Uitgeverij The House of Books, 350 pag.

Geen opmerkingen: