19 juli 2011

Gesignaleerd 50 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

JET VAN VUUREN - ZOMERDRUK

Bij uitgeverij Karakter is de thriller 'Zomerdruk' van Jet van Vuuren verschenen. Het gaat om het debuut van Van Vuuren, pseudoniem van Hennie de Groot (54) uit Almere. Wie de thriller niet te pruimen vindt, kan zich overigens verder vermaken met de bijgeleverde strandbal.

Het is zaterdag in het hoogseizoen, de dag waarop het zomerse Waddeneiland volstroomt met nieuwe toeristen. Al dagen is het eiland in de ban van een hittegolf die behalve voor veel strandplezier bij sommige permanente bewoners van het eiland ook voor behoorlijk wat stress en zomerdruk zorgt.

Zo ook bij Helen, een eenzelvige maar aantrekkelijke vrouw van zestig, die zich sinds haar VUT als bibliothecaris voorgoed op een eiland heeft gevestigd. Helen leeft een teruggetrokken leven met haar kat en haar plantenboeken en in harmonie met haar omgeving en de oorspronkelijke eilanders.

Tot die bewuste zaterdag, de dag waarop er nieuwe huurders komen in het vakantiehuisje naast Helen. Een vader, zijn twee dochters en hun hond. Als ze de stem van Simon, de man, hoort, raakt dat Helen in een diep weggestopt trauma. Ze meent de stem van haar man te herkennen die ze vijf jaar geleden heeft vermoord.

Al jaren is De Groot naast haar werk als kunstenares hobbymatig bezig met het schrijven van verhalen. ,,Als ik meedeed met wedstrijden van kranten, dan behoorde mijn verhalen altijd wel tot de top drie'', aldus de auteur in Almere Vandaag. ,,Vriendinnen vonden dat ik er eens iets meer mee moest doen.'' Tijdens een vakantie op Texel begon De Groot met tikken. Er ontspon zich een literaire thriller die zich afspeelt op het eiland.

Jet van Vuuren - Zomerdruk. Uitgeverij Karakter, 320 pag., € 15,00. ISBN
978 90 6112 596 9

Geen opmerkingen: