20 juli 2011

Leigthon Gage - Kwaad bloed (2011)

Onheil in de Braziliaanse provincie


(Door Hans Knegtmans)

Kwaad bloed (The blood of the wicked) van de Amerikaan Leighton Gage is deel 1 van een serie rond hoofdinspecteur Mario Silva. Omdat het dateert uit 2008, zet de Nederlandse uitgever een inhaalrace in, en brengt hij de eerste drie delen binnen een half jaar uit. Een lezersvriendelijke strategie die navolging verdient.

Silva wordt door zijn baas van de Braziaanse federale politie naar een stadje in de provincie Sao Paulo gestuurd. Aanleiding is de moordaanslag op een rondtoerende bisschop. Bij aankomst echter blijkt er heel wat meer loos te zijn.

Het Verbond van Landloze Arbeiders vecht een verbitterde machtsstrijd uit met de Vereniging van Landeigenaren. De eerste groepering heeft de wet aan zijn kant, maar de landeigenaren krijgen steun van de kerk en kolonel Emerson Ferraz, het corrupte hoofd van de staatspolitie. Ook houdt om nog onbekende redenen een doodseskader huis onder straatschoffies die zich prostitueren.

Geassisteerd door zijn neefje Hector werkt Silva zich - met weinig succes - een slag in de rondte om bewijsmateriaal tegen de hoofdverdachten te verzamelen. De auteur spaart de lezer niet. Zonder verdere plichtplegingen offert hij een handvol kleurrijke personages op, als om ons in te wrijven dat het hem menens is met zijn kritiek op de Braziliaanse samenleving. In handen van een minder subtiele en nauwkeurige verteller had het bloederige verhaal gemakkelijk kunnen ontsporen.

Het enige zwakke punt is uitgerekend de hoofdpersoon. Toen die net bij de politie werkte, zette hij achter de schermen een klopjacht in op de man die zijn moeder verkracht en zijn vader vermoord had. Zo'n twintig jaar later is weinig over van die eigengereide Dirty Harry-mentaliteit. Er moet zelfs een bevlogen buitenstaander aan te pas komen die ervoor zorgt dat het geboefte toch de rekening gepresenteerd krijgt.

Leighton Gage - Kwaad bloed. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 320 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: