22 juli 2011

Wordt verwacht 247 (nieuws, 2011)

DOOR DE RIBBENKAST

Bij uitgeverij Bert Bakker verschijnt in november 2011 het boek 'Het teken van het beest' van Libbe Henstra. Geen thriller zoals het gelijknamige boek van William Diehl, maar non-fictie over de gewelddadige dood van vier Groningse politiemannen.

In het Groningse Westerkwartier waren op 18 januari 1929 in de strenge vrieskou vier veldwachters bij de woning van IJje Wijkstra aangekomen. Ze wilden de vrouw ophalen, die bij hem ingetrokken was, maar haar kinderen onverzorgd had achtergelaten. Wijkstra schoot ze alle vier neer, sneed ze de keel door en stak zijn woning in brand.

In deze landelijk zeer geruchtmakende zaak werd Wijkstra in de media als beestmens afgeschilderd. Later verscheen hij juist als tragische held in boeken, romans, theaterstukken en de speelfilm 'Het Teken van het Beest'.

Op basis van uitgebreid nieuw onderzoek toont dit boek voor het eerst alle achtergronden van de moordenaar en het drama. Libbe Henstra (1970) studeerde geschiedenis in Groningen. Hij doet onder meer onderzoek naar de geschiedenis van de politie en haar tegenhangers in Noord-Nederland in de periode tot en met de Tweede Wereldoorlog.

Geen opmerkingen: