22 juli 2011

Wordt vervolgd (nieuws, 2011)

THRILLERPRIJS VOOR LEE CHILD

De Britse thrillerschrijver Lee Child heeft donderdag 21 juli met zijn boek '61 uur', het veertiende deel uit zijn Jack Reacher-serie, de Theakstons Old Peculier crime novel of the year award gewonnen. Tijdens de prijsuitreiking, die het thrillerfestival in Harrogate inluidde, noemde Child, pseudoniem van Jim Grant, het 'opwindend' de prijs van 3000 Britse ponden te hebben gewonnen. ,,Ik herinner me dat het goed voelde toen ik '61 uur' aan het schrijven was. Maar het is geweldig om nu ook de erkenning daarvoor te krijgen.''

Child, van wiens werk wereldwijd 50 miljoen boeken zijn verkocht, is in '61 uur' op de toppen van zijn kunnen, zei juryvoorzitter en misdaadauteur Dreda Say Mitchell. ,,Hij geeft daarin een masterclass in hoe je een thriller moet plotten. In de thriller komt Jack Reacher midden in een extreem koude winter een paar dagen vast te zitten in Bolton, South Dakota. Hij raakt betrokken bij de problemen van de lokale politie en biedt aan te helpen.

Volgens de juryvoorzitter loopt een auteur het gevaar voorspelbaar te worden na veertien boeken. ,,Maar Child heeft de thriller op briljante wijze verfrist.'' Reacher raakt in een crisis en denkt dat hij een mislukkeling is. ,,Hij ontdekt wat twijfel is. De lezer komt nu echt achter zijn emoties, zijn pijn.'' Mitchell zei blij te zijn dat Child met sommige thrillerconventies heeft gebroken. Zo heeft hij een open einde in '61 uur' ingebouwd. Het boek is Childs eerste dat eindigt met de woorden 'Wordt vervolgd'.

Child kwam in 2009 ook al op de Theakston-shortlist terecht en in 2002, 2003 en 2010 werd hij genomineerd voor de Crime Writer's Association thriller award. Nu is nota bene een thriller waarin de held aan zichzelf begint te twijfelen, bekroond.

De 90-jarige thrillerschrijfster P.D. James werd donderdag verblijd met een oeuvre-award.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: