15 juli 2011

Wordt verwacht 244 (nieuws, 2011)

IN EEN EEUWENOUDE IJSKELDER

Jacqueline Epskamp is niet een echt nieuwe naam bij uitgeverij Anthos, maar doet wel voor het eerst van zich lezen met een spannend boek. In oktober 2011 brengt de succesvolle thrilleruitgeverij haar boek 'De kring' op de markt. Een thriller over occulte krachten en het overschrijden van grenzen.

Wanneer de moeder van de veertienjarige Tes omkomt bij een bizar ongeluk, moet ze haar geliefde Maastricht verlaten om bij haar vader te gaan wonen, die directeur is van een visfabriek in een stadje aan het Veluwemeer. Op haar nieuwe school wordt ze buitengesloten. Haar Limburgse accent en andere gewoonten maken het niet makkelijk nieuwe vrienden te maken. Gelukkig kan ze het wel goed vinden met haar buurjongen Maarten.

Tes ontdekt dat veel klasgenoten na schooltijd in het geheim samenkomen in een eeuwenoude ijskelder. Daar belijden ze onder leiding van de demonische Geert-Jan 'de cultus van Ichtus', waarbinnen zelfs contact met de doden mogelijk is. Tes heeft er alles voor over om in deze groep opgenomen te worden. Als ze nog één keer met haar moeder kan praten, komt alles goed.

In dit streven gaat ze over al haar grenzen heen. Maarten wil haar redden en tegelijkertijd Geert-Jan ontmaskeren als charlatan. Het drietal komt tegenover elkaar te staan in een strijd op leven en dood, waarbij krachten vrijkomen die niemand had voorzien.

Jacqueline Epskamp (1963) brak door als scenariste met de door Michiel van Jaarsveld geregisseerde speelfilm 'Drift' (2001). Daarna schreef ze scripts voor (tv-)films als 'Loverboy', 'Verder Dan De Maan' en 'Vlucht Der Verbeelding'. In 2007 debuteerde ze met de roman 'Stellenbosch', die ruim 22.000 exemplaren verkocht. Daarvan werd de gelijknamige televisieserie gemaakt. Epskamp is docent Scenario aan de Filmacademie. De engste film vindt ze 'The Omen', liet ze op een filmsite weten. ,,Ik heb jarenlang geen hondenhok gepasseerd zonder aan die film te denken.''

Andere nieuwe titels:

Martin Cruz Smith - 'De gouden mijl' (januari 2012). Maya wordt wakker als haar trein het Jaroslav-station in Moskou binnenrijdt en doet een gruwelijke ontdekking: haar baby is gestolen. Omdat de politie haar verhaal niet gelooft, krijgt ze van hen geen hulp. De zoektocht naar haar kind brengt haar naar een gevaarlijk deel van Moskou.
Mark Billingham - 'Uit de dood verrezen' (januari 2012). Een man verbrandt levend in een auto. Er is sprake van moord. De sporen wijzen naar zijn vrouw Donna Langford, die niet veel later wordt veroordeeld. Tien jaar later krijgt Langford vlak voor haar vrijlating een recente foto van haar man opgestuurd. Is hij wel dood?
George Pelecanos - 'Het aandeel' (januari 2012). Nieuwe thriller van de kroniekschrijver van Washington. Na zijn terugkomst uit Irak vindt Spero Lucas een niche in de markt: het terughalen van gestolen goederen. Daarvoor vraagt hij een provisie van veertig procent van de waarde ervan. Zijn grootste klus krijgt hij als hij wordt benaderd door een kopstuk uit het criminele circuit die wil achterhalen wie hem besteelt.
Helen FitzGerald - 'De donor' (februari 2012). Will is eind veertig en vader van tweeling Georgie en Kay. Dan blijken de twee dochters een zeldzame nierziekte te hebben. Zonder een nieuwe nier hebben ze niet lang meer te leven. Will staat voor een dilemma. Moet hij zichzelf opofferen? Moet hij kiezen voor één van hen? Of is er nog een andere - angstaanjagende - oplossing?
Erin Kelly - 'De verdorde roos' (januari 2012). Paul is tijdens zijn schooltijd door zijn oudere vriend Daniel in het criminele circuit beland. Een kleine diefstal is op verschrikkelijke wijze uit de hand gelopen, met als gevolg dat Paul nu tegen Daniel moet getuigen om een gevangenisstraf te voorkomen.
René Appel - 'Goede vrienden' (oktober 2011). Vier stellen, acht vrienden, woonachtig in dezelfde buurt, die veel met elkaar delen. Maar alles verandert als Otto, een van de mannen, wordt verlaten voor een ander. Het noodlot lijkt het vriendengroepje te treffen wanneer een van de vrouwen het slachtoffer wordt van een overval.
Saskia Noort - 'Koorts' (november 2011). Het circus-Noort komt er weer aan. Met een ongetwijfeld uitbundige mediacampagne wordt Noorts vijfde thriller (met koortslipachtige cover) gelanceerd, die zich ditmaal op Ibiza afspeelt. Redactrice bij vrouwenblad gaat een week met een vriendin naar het 'happy island' waar ze zich in het feestgedruis storten. Tot een van hen plotseling verdwijnt.
Simone van der Vlugt - 'Rode sneeuw in december' (januari 2012). Geen thriller ditmaal, maar een historische roman. Speelt zich af tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog. Katholieke Lideweij krijgt relatie met protestantse Andries en dat valt niet goed.

Geen opmerkingen: