04 juli 2011

Amanda Kyle Williams - Een onverwacht genoegen (2011)

Een Aziatische parel


(Door Arno Ruitenbeek)

Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Dus: dit debuut is een onverwacht genoegen. Een vrouw die, met de humor van Coben en de kennis van Connelly, een seriemoordenaar tot leven wekt.

Knap, hoor. Een platgetreden pad als seriemoord, door te veel mannelijke collega’s verneukt tot een ordinaire slachtpartij. En daar toch een draai aan geven die origineel is, tegen een afwijkend decor en, in de eerste plaats met een hoofdpersoon waarin nog veel meer zit.

Priv├ędetective Keye Street is een Aziatische parel in het racistische zuiden van de VS, die haar drankzuchtige verleden als profiler bij de FBI graag zou willen vergeten. Helaas komt ze bij bijna elke opdracht wel iets of iemand tegen, dat haar pijnlijk herinnert aan die dagen vol wodka en katers. Ze gaat echter door, ergernis of niet. Een karakter dat me direct sympathiek is.

Dat geldt niet per definitie voor haar 'menagerie'. Politieman Rauser ontpopt zich wat laat tot een acceptabele gozer. Keyes rechterhand Neil mag wat mij betreft een enkeltje Alaska krijgen en fietskoerier Charlie is te veel van het goede. Dit tiepje verpest op een haar na de intrige, want zoals iedereen die mijn recensies volgt weet, gruw ik van incestueuze verhoudingen/verhaalllijnen.

Weest gerust, het komt goed. Streets deelname aan de jacht op de dader van een vreemdsoortige reeksmoorden – de meeste inclusief beetwonden, zonder verkrachting - tilt deze thriller van Amanda Kyle Williams ver boven het gemiddelde aanbod van 2011 uit.

Amanda Kyle Williams - Een onverwacht genoegen. Vertaling: Kris Eikelenboom. Uitgeverij De Fontein, 335 pag.

Geen opmerkingen: