29 juli 2011

Op zoek naar het goede (nieuws, 2011)

THEODOR TIPT

De column van Theodor Holman in het Parool van dinsdag 26 juli moet voor uitgeverij Prometheus een geschenk uit de hemel zijn geweest. Een paar honderd woorden lange aanprijzing van de columnist voor de bij Prometheus verschenen roman 'Het voorseizoen' van David Pefko en de uitgever hoeft er niets voor te betalen. En aandacht voor het boek is gegarandeerd, zelfs De Spanningsblog schrijft er nu over.

Wat Holman betreft kan 'Het voorseizoen' met recht 'een literaire thriller' worden genoemd. Holman: ,,Ik denk dat het overal minimaal vijf sterren en menige literaire prijs zal krijgen.''

Holman kreeg het boek van zijn dochter die bij Prometheus haar brood verdient en begon er op zijn Italiaanse vakantieadres in te lezen. Hij legde het twaalf uur later weg. ,,Zelden heb ik zo'n spannend boek gelezen'', schrijft Holman. ,,Ik las het boek van een man die constant op zoek is naar het goede, maar daartoe het vermogen of de intelligentie mist, en die op het enige moment dat hij juist moet handelen, dat niet doet. (...) Het is een rijk boek. Dit is nu wat ik onder een werkelijk literaire thriller versta.''

'Het voorseizoen' vertelt over rechercheur Steve Mellors uit Leicester, een dikbuikige kaalkop van rond de vijftig. Hij belandt na vijftien jaar huwelijk in een scheiding en raakt aan lager wal. Hij drinkt, slikt en trekt zich voortdurend achter de computer af, ook tijdens zijn werk op het politiebureau. Via de sites die hij bezoekt komt hij in contact met Anca, een Roemeens hoertje. Hij doet er alles aan haar uit handen van de politie te houden. Tijdens een politie-inval bij een groep Roemeense maffiosi in het pand waar ze woont, wendt hij zelfs een hartaanval voor. Als Anca na de politie-inval bij hem intrekt, krijgt hij ruzie met haar over haar werkzaamheden.

Van David Pefko (1983) is weinig bekend. Op zijn website vermeldt hij nauwelijks biografische gegevens, 'aangezien deze steeds aan verandering onderhevig zijn'. Hij woont afwisselend in Amsterdam en Athene.

Geen opmerkingen: