25 juli 2011

Wordt verwacht 248 (nieuws, 2011)

WEBSITE ALS VALSTRIK

'Het Russische antwoord op 'Silence of the Lambs''. Zo wordt 'Vlinderhuid' van Sergey Kuznetsov door de recensent van Buchwurm betiteld. Of de criticus daar gelijk in heeft, kan de lezer vanaf november 2011 zelf beoordelen, want dan verschijnt deze thriller, 'met een hoofdpersoon minstens zo gedenkwaardig als Stieg Larssons Lisbeth Salander', bij uitgeverij De Boekerij.

Kuznetsov vertelt in 'Vlinderhuid' over de jonge, ambitieuze journaliste Xenia, die bij een kleine maar invloedrijke online krant werkt. Wanneer Moskou wordt opgeschrikt door een reeks gruwelijke moorden door een psychopaat die het speciaal op vrouwen heeft voorzien, besluit Xenia de seriemoordenaar op te sporen via internet. Daartoe ontwerpt ze een ingenieuze website die als valstrik moet dienen.

De website lijkt te werken, ze weet contact te maken met de moordenaar en ze wordt een regelrechte mediasensatie. Maar Xenia's professionele interesse in de moorden komt deels voort uit haar eigen onderbewuste mengeling van afschuw en fascinatie met de seksuele bruutheid van de moorden. Gaandeweg raakt Xenia regelrecht geobsedeerd door de moordenaar - en hij door haar. Ze belanden in een gevaarlijk spel, onder het toeziend oog van de media. Xenia zal zich moeten losrukken van haar obsessie en de moordenaar in de val lokken.

Sergey Kuznetsov (1979) werd geboren in Moskou. Eind jaren negentig werd hij een vooraanstaande film- en muziekcriticus. Hij is de auteur van een detectivetrilogie en een futuristische roman. 'Vlinderhuid' heeft in Rusland inmiddels een cultstatus bereikt. Kuznetsov woont in Moskou met zijn vrouw en twee kinderen.

Andere nieuwe titels:

Emily St. John Mandel - 'Aria voor een verleden' (januari 2012). Met deze thriller won St. John Mandel de Indie Booksellers Award 2011. Anton Waker handelt samen met zijn nicht Aria in valse paspoorten en ID-bewijzen. Maar hij besluit uit het criminele leventje te stappen. Hij accepteert een baan bij een degelijk bedrijf en verlooft zich. Vlak voor zijn bruiloft wordt hij echter gechanteerd door Aria.
Michael Connelly - 'Het recht om te zwijgen' (januari 2012). Advocaat Mickey Haller heeft door de crisis nauwelijks extra werk. Emplooi vindt hij in het verdedigen van mensen die uit huis dreigen te worden gezet omdat ze de hypotheek niet kunnen betalen. Zoals Lisa Trammel... Maar dan wordt er een hoge medewerker van Lisa's bank dood aangetroffen op een parkeerplaats. Zij is de eerste verdachte.
Tom Wood - 'De jager' (november 2011). Victor is een freelance killer, ijskoud, efficiënt en trefzeker. Voor hem is iedere opdracht een zuivere zakelijke transactie. Maar in Parijs loopt hij in een hinderlaag en moet hij voor zijn eigen leven vechten. Hij heeft geen idee wie zijn vijanden zijn. Thrillerdebuut van Britse video-editor en scriptschrijver.
Kathy Reichs - 'Van vlees en bloed' (oktober 2011). Er wordt een lichaam gevonden naast een motorracebaan in het stadje Concord in North-Carolina. Forensisch antropoloog Temperance Brennan onderzoekt de zaak. Zou het het lichaam kunnen zijn van Cindi Gamble die twaalf jaar geleden spoorloos verdween? Of van haar vriend Cale, die destijds omging met een extreemrechtse groepering.
Nicci Gerrard - 'Nooit vergeten' (oktober 2011). Geen pure thriller, maar wel een roman van de ene helft van Nicci French... De verdwijning van de jonge Johnny verandert de levens van zijn familie en vrienden voorgoed. Hoe ga je verder als je nooit zult weten wat er is gebeurd? Jaren gaan voorbij als Johnny ineens terugkeert. Voor haar roman liet Gerrard zich inspireren door de zaak van het echtpaar West dat minstens tien jonge vrouwen vermoordde.

Geen opmerkingen: