26 juni 2011

Teneinde (nieuws, 2011)

SCHRIJVER HEERE HEERESMA OVERLEDEN

Schrijver en dichter Heere Heeresma is zondag 26 juni op 79-jarige leeftijd overleden in Laren. Hij verbleef in het Rosa Spierhuis, een verzorgingshuis voor kunstenaars en wetenschappers.

Heeresma schreef tientallen boeken, waaronder 'Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming'. Dit boek is verfilmd, evenals de boeken 'Een dagje naar het strand' en 'Han de Wit' gaat in ontwikkelingshulp. Frans Weisz verfilmde in 1975 het boek 'Geef die mok eens door, Jet!'. Daarnaast verwierf de schrijver bekendheid met erotische verhalen die onder meer zijn gebundeld in 'Een hete ijssalon'.

In 2005 maakte de in Amsterdam geboren schrijver een comeback met het autobiografische werk 'Een jongen uit Plan Zuid '38-'43', gevolgd door een tweede deel over de jaren '43-'46. Zijn laatste boek leverde hij vijf jaar geleden af: 'Kijk, een drenkeling gaat voorbij'.

Minder bekend is dat Heere Heeresma samen met zijn broer Faber enkele misdaadromans onder de naam Heeresma Inc. heeft geschreven. In 1969 verschenen 'Bijzonder Spaans' en 'Teneinde in Dublin', met Francis Pax in de hoofdrol. Op 17 juni 1969 reed Faber Heeresma op Ibiza met een gehuurde Seat 600 tegen een autobus aan, wat hem het leven kostte. Hij is begraven op Ibiza. Posthuum verscheen in 1973 van Heeresma Inc. 'Hallo hallo... bent u daar, Plotsky?'.

Geen opmerkingen: