28 juni 2011

Over Amsterdam en zo (nieuws, 2011)

ADVOCATE VOLKERT VAN DER G. SCHRIJFT THRILLERTRILOGIE

Britta Böhler, de Duitse advocate van Pim Fortuyns moordenaar Volkert van der G., heeft een thrillertrilogie geschreven met Amsterdam als decor. Dat heeft uitgeverij De Arbeiderspers vandaag laten weten.

Böhler heeft samen met de Britse schrijver Rodney Bolt aan de trilogie gewerkt. Gelijk Nicci French gebruiken de twee als schrijversnaam een samenvoeging van hun voor- en achternaam: Britta Bolt.

De thrillerreeks zal onder de overkoepelende titel 'De Posthumus trilogie' worden gepubliceerd in het voorjaar van 2012 worden gepubliceerd. De aparte titels zijn 'Heldhaftig', 'Vastberaden' en 'Barmhartig', de woorden die ook in het wapen van Amsterdam voorkomen.

Beide auteurs zijn afkomstig uit het buitenland en woonachtig in Amsterdam. Ze zijn insiders en toch buitenstaanders en hebben daardoor volgens De Arbeiderspers een unieke kijk op de stad en de politiek maatschappelijke gebeurtenissen in Nederland.

Amsterdam is het hart van de boeken, de stad van krakers en beurshandelaren, van jonge vrouwen in hijabs en gay fashionistas, Amsterdam heeft vele gezichten. Het motto van de stad - heldhaftig, vastberaden en barmhartig – loopt als een rode draad door 'De Posthumus trilogie'. De hoofdrolspelers worden hierin geconfronteerd met de grote thema's van de 21e eeuw: terrorisme en mensenhandel, milieuvraagstukken en de beeldvorming door de media, populisme en de macht van de vrije markt.

In het eerste deel, 'Heldhaftig', maken we kennis met Pieter Posthumus, de hoofdpersoon. Pieter Posthumus heeft het maar druk – een zelfmoord op een zolderkamer, een naakt lichaam in een gracht, een onbekende toerist die dood neervalt op straat. En dat alles in een week tijd.

Posthumus werkt voor de Gemeente Amsterdam, en regelt de begrafenis voor anonieme lijken die binnen de stadsgrenzen zijn aangetroffen. Hij is ervan overtuigd dat hij een moordcomplot op het spoor is, ook al doet de politie de zaak af als een ongeluk. En dan is daar Merel, een jonge journaliste, op jacht naar het grote verhaal.

Posthumus is vastbesloten de waarheid te achterhalen en de moordenaar te vinden. Maar door zijn zoektocht doorkruist hij onbedoeld het werk van de Inlichtingendienst. Een groep potentiële terroristen is net vrijgelaten, door gebrek aan bewijs, en de Inlichtingendienst vreest het ergste.

Terwijl Posthumus achter de moordenaar aan gaat en Merel achter haar scoop, doet de Inlichtingendienst er alles aan een aanslag te voorkomen; hun werelden botsen met onvoorziene en verstrekkende gevolgen.

Britta Böhler (Duitsland, 1960) studeerde rechten en filosofie in haar geboorteland. Sinds 1995 woont Böhler in Amsterdam waar zij als advocaat werkzaam is. Zij verdedigde o.a. de moordenaar van Pim Fortuyn, de hofstadgroep en Ayaan Hirsi Ali. Böhler publiceert regelmatig over juridische en maatschappelijke onderwerpen, en in 2004 verscheen haar boek 'Crisis in de rechtstaat'. Tevens was Böhler van 2007 tot 2011 senator in de Eerste Kamer.

Rodney Bolt (Zuid Afrika, 1957) woont en werkt sinds ruim vijftien jaar in Amsterdam. Hij schrijft regelmatig over de stad voor de internationale pers (o.a. The Daily Telegraph, Condé Nast Traveller). Daarnaast schrijft Bolt korte verhalen en biografieën. Zijn boek 'Lorenzo Da Ponte', over het leven van Mozarts librettist, werd genomineerd voor de Boek Prijs van de Los Angeles Times. Recentelijk verscheen van hem 'As Good as God, as Clever as the Devil', het levensverhaal van Mary Benson.

Geen opmerkingen: