26 juni 2011

Soepele stijl (nieuws, 2011)

HERCULE POIROTPRIJS VOOR RUDY SOETEWEY

Schrijver Rudy Soetewey heeft de Hercule Poirotprijs 2011 gewonnen met zijn thriller 'Getuigen'. In de Stadsschouwburg van Brugge kreeg hij vandaag zijn prijs, een cheque van 5000 euro, uit handen van Esther Verhoef. Zijn rivaal 'Bram Dehouck' kreeg de Prijs van de Lezer. De ceremonie was meteen het startschot voor de tweede editie van Poirot in Bruges – Knack Thrillerfestival.

'Getuigen' vertelt over een ogenschijnlijk banaal incident, in dit geval een confrontatie met baldadige jongeren in een late trein, dat danig uit de hand loopt. De gevolgen voor hoofdpersonage Martin Vandeweyngaert, een boekhouder die toevallig getuige was van de feiten, zijn niet te overzien: zijn wat teruggetrokken leventje wordt danig overhoop gegooid, en geleidelijk zinkt hij weg in een moeras van leugens, bedreigingen, misverstanden, angst en lafheid. Maar Martin vecht terug.

De jury was onder de indruk van de soepele, eenvoudige vertelstijl van Soetewey. Van de vaart ook waarmee hij zijn verhaal voortstuwt, en van de wijze waarop hij een aantal moeilijke maatschappelijke thema's aanraakt, zonder ooit prekerig te zijn. Soetewey is geen onbekende bij de Poirotjury: het is maar liefst de vierde keer dat hij werd genomineerd. Eerdere nominaties kreeg hij voor 'Inbraak' (2001), 'Moord' (2007) en 'Vrienden' (2009). Voor de eerste twee thrillers werd hij destijds ook genomineerd voor de Gouden Strop.

Nieuw dit jaar was de Prijs van de Lezer. Twee weken voor de uitreiking konden lezers op de Knacksite stemmen voor één van de vijf genomineerden: Naast Rudy Soetewey waren dat Bram Dehouck met 'Een zomer zonder slaap', Ludo Schildermans met 'Getekend', Schoemans met 'Bastille', en Koen Vermeiren met 'De blik'. De uiteindelijke publieksfavoriet werd Bram Dehouck. Hij ontving zijn prijs uit handen van Patrick De Bruyn, die vorig jaar de Poirot won met 'Dodelijk verlangen'.

(Bron: Knack.be)

Geen opmerkingen: