11 juni 2011

Leighton Gage - Kwaad bloed (2011)

Rauwe werkelijkheid als decor


(Door Guido Huisintveld)

De Amerikaanse auteur Leighton Gage is een reislustig wereldburger. Hij heeft gewoond in landen als Australië, Argentinië, Nederland en Brazilië. Zijn reisdoelen betroffen niet zelden landen die leden onder een dictatoriaal of anderszins ondemocratisch bewind. Deze preoccupatie met onrechtvaardigheid en corruptie is ook terug te vinden in de serie thrillers rondom hoofdinspecteur Silva.

In dit eerste deel maken we kennis met de sympathieke maar door het leven getekende Mario Silva, hoofdinspecteur bij de federale politie. Zijn paniekerige en autoritaire baas geeft hem opdracht de moord op een bisschop te onderzoeken. Hij komt terecht in een harde strijd tussen landeigenaren en arme landarbeiders. De plaatselijke staatspolitie, geleid door de corrupte kolonel Ferraz, werkt hem constant tegen. De druk wordt alsmaar groter wanneer de boel uit de hand loopt en de ene na de andere gewelddadige afrekening plaatsvindt.

Leighton Gage laat een kant van Brazilië zien die om begrijpelijke redenen in toeristische reisfolders ontbreekt. Zoals hij in zijn nawoord beschrijft, belandt 50 procent van het nationaal inkomen bij 10 procent van de bevolking. 54 miljoen Brazilianen leven onder de armoedegrens en een fractie van 1 procent bezit de helft van al het bouwland.

Gage houdt echter geen moraliserende preken, maar laat deze rauwe werkelijkheid als decor dienen voor een ongemeen spannende strijd tussen goed en kwaad, waarbij de grens niet altijd even duidelijk is. Onderwerpen als kinderprostitutie, justitiële corruptie en beestachtige criminaliteit worden meedogenloos beschreven. In de dialogen is er soms ruimte voor zwartgallige humor, maar de auteur gunt ons geen adempauze. Het geweld is tot op het bot voelbaar, de onrechtvaardigheid is schrijnend en het tempo is moordend.

In een vlotte schrijfstijl grijpt Gage je pijnlijk bij de haren en sleurt je zonder medelijden door het verhaal heen. Kwaad bloed is een spannende keiharde thriller die slecht is voor je bloeddruk en je nachtrust. Heerlijk!

Leighton Gage - Kwaad bloed. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 320 pag.

1 opmerking:

Hans Knegtmans zei

'Leighton Gage laat een kant van Brazilië zien die om begrijpelijke redenen in toeristische reisfolders ontbreekt. Zoals hij in zijn nawoord beschrijft, belandt 50 procent van het nationaal inkomen bij 10 procent van de bevolking. 54 miljoen Brazilianen leven onder de armoedegrens en een fractie van 1 procent bezit de helft van al het bouwland.'

Conclusie van de recensent? 'Heerlijk!'
En de schrijver maar denken dat hij hiermee de ogen het lezerspubliek heeft geopend!