(Door Hans Knegtmans)
Na zeven thrillers met advocaat Victor Carl probeert William Lashner het met een zelfstandige roman. Dat lijkt een waagstuk. Carl is een romanpersonage uit duizenden. Hij ziet zichzelf als moreel op het randje en soms erover. In werkelijkheid hervindt hij zich altijd tijdig om het misdrijf op te lossen, zelfs als hij zijn cliënt daarvoor moet laten vallen.
De hoofdpersoon in Beroepsgeheim (Blood and bone), twintiger Kyle Byrne, heeft behalve gevoel voor humor en een goed verstand niets gemeen met de advocaat. Oké, zijn vader Liam oefende dit beroep uit. Maar die verliet zijn vriendin en zoon al een eeuwigheid geleden voor een andere vrouw. Kyle's flauwe hoop dat hij ooit op zijn schreden zou terugkeren, ging veertien jaar terug in rook op toen de man stierf aan een hartaanval.
Tegenwoordig hangt Kyle in de kroeg, overdag als klant en 's avonds als assistent-barman. Hij versiert vrouwen bij de vleet. Op school was hij een veelbelovende honkbalpitcher, nu werpt hij alleen nog in softbalwedstrijden - het ene talentloze bierteam tegen het andere.
Tijdens de begrafenis van de vennoot van zijn vader - vermoord op kantoor - ontmoet Kyle een onbekende man. Die is zeer geïnteresseerd in wat hij 'het O'Malley dossier' noemt. In ruil wil hij informatie over Liam verstrekken waarmee Kyle het hopeloos onvolledige beeld van zijn vader kan aanvullen.
Kyle is amper begonnen met zoeken als hij merkt dat hij daarmee geen vrienden maakt. Ook een criminele gokbaas aast op het document. Een tirannieke oude dame geeft opdracht Kyle uit de weg te ruimen. En een politieduo verdenkt hem van de moord op vaders zakenpartner.
Lashners verteltrant en vlekkeloze stijl verliezen, ondanks het ontbreken van Carl, niets aan kwaliteit. Ook dit boek heeft een indrukwekkend complexe intrige. De humor doet een stapje terug, maar soms kan de auteur het niet laten. Met welke woorden begint elk Hongaars recept? 'Eén: steel een kip.' Lashner blijft een auteur van de buitencategorie.
William Lashner - Beroepsgeheim. Vertaling: Riek Borgers-Hoving. Uitgeverij A.W. Bruna, 286 pag.
(Bron: Het Parool)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten