25 juni 2011

Peter Falk (nieuws, 2011)


VERKREUKELDE TV-DETECTIVE COLUMBO OVERLEDEN

De Amerikaanse acteur Peter Falk is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Beverly Hills. Voor wie de jaren zeventig van de vorige eeuw bewust heeft meegemaakt, staat Falk op het netvlies gegrift als de wat morsige tv-detective Lt. Columbo, die moordverdachten bij het verlaten van een kamer met een laatste vraag altijd van hun stuk wist te brengen.

Columbo leeft voort als de inspecteur met een vlek op zijn stropdas, een niet al te sportieve auto en een man voor wie de modieuze mens zijn wenkbrauwen optrok. Zijn verhoortechniek was vaak onsamenhangend, met inderdaad nog die laatste, opkomende gedachte ('Oh ja, er is nog één ding....'), die de zaak op zijn kop zette.

Columbo leek erg tevreden met zichzelf, met zijn leven, zijn bassethond Dog, zijn gekreukelde Peugeot 403 en mevrouw Columbo, die de kijker nooit te zien heeft gekregen. Deze gedrongen man, die op sigaren kauwde, groeide uit tot een van de meest zelfverzekerde televisiehelden.

,,Hij lijkt op een slachtoffer van een overstroming'', zei acteur Falk eens over zijn personage. ,,Je krijgt mededelijden met hem. Het lijkt alsof hij niets ziet, maar hij merkt juist van alles op. Onder zijn slonzige uiterlijk is een goed stel hersens aan het werk.''

Falk was overigens niet de eerste acteur, die werd benaderd om Columbo te spelen. In eerste instantie was crooner Bing Crosby voor de rol aangezocht. Gelukkig wees Crosby het aanbod van de hand.

De tv-serie Columbo begon in 1971 en liep door tot 2003. De serie werd in 26 landen uitgezonden en was vooral populair in Frankrijk en Iran. De zo kenmerkende regenjas had Falk ooit voor zichzelf gekocht. Na 25 jaar op televisie te zijn geweest, was het kledingstuk zo smerig geworden, dat het eindelijk werd vervangen.

Falk was al een ervaren Broadway-acteur en had al twee Oscar-nominaties op zijn naam staan, toen hij aan Columbo begon. Lang daarvoor, op 3-jarige leeftijd, had hij al een kenmerkend Columbo-trekje aan zijn uiterlijk gekregen. Als gevolg van kanker moest een oog worden verwijderd.

Geen opmerkingen: