01 juni 2011

Complottheorie (nieuws, 2011)


MONALDI & SORTI WIJZEN NOG EVEN FIJNTJES OP BOYCOT

Het schrijversechtpaar Rita Monaldi en Francesco Sorti weten dezer dagen de schijnwerpers op zich gericht, want zij zijn immers de auteurs van het geschenkboekje van de Maand van het Spannende Boek.

De twee, die vandaag op station Leiden Centraal een signeersessie hadden (foto), maken van de gelegenheid gebruik om de media nog eens eventjes te wijzen op de boycot die zij zeggen te ondervinden in hun geboorteland Italië. Want dat daar aan getwijfeld wordt, is de auteurs onderhand wel duidelijk geworden. Zo verscheen er in Vrij Nederland een kritisch artikel over de vermeende boycot. Schrijver Umberto Eco weigert te geloven dat de twee het werken en publiceren in Italië onmogelijk wordt gemaakt. ,,In Italië wordt altijd alles gepubliceerd. Misschien zijn zij wel een vervalsing.'' En hun vroegere Italiaanse uitgever zegt in het tijdschrift hun complottheorie 'grotesk en pathetisch' te vinden.

Tijd voor een tegenaanval van Monaldi & Sorti. Eelco van der Linden, de correspondent van de GPD in Italië, werd door de twee benaderd, evenals journalist Maarten Moll van Het Parool. Hij had de auteurs eerder dit jaar geïnterviewd ter gelegenheid van de Maand van het Spannende Boek. Moll doet in zijn krant verslag van de toenaderingspoging van het duo.

,,In de laatste week van mei (...) gaat de telefoon. Francesco Sorti. Dat hij een geweldige tijd had met de Nederlandse journalisten in Florence. Maar daar belt hij toch niet voor? Nee. Francesco Sorti belt, ook namens zijn vrouw Rita, om te wijzen op een 'press release'. En of hij dat mag mailen.

Mag altijd.

En of we dat willen publiceren. Eerst maar eens lezen, dat persbericht.

Hij dankt nogmaals en hangt dan op. Een paar minuten later komt het persbericht binnen. Het gaat over de vermeende boycot van de boeken van Monaldi & Sorti in Italië.

Een bekend verhaal, net als het verhaal dat de auteurs die geschiedenis flink hebben opgeblazen. En dat ze misschien, door het schrijven van hun van complotten vergeven boeken, zelf bezeten zijn geraakt door complottheorieën. Dat het een almaar herhaalde publiciteitsstunt is.

In het persbericht, opgesteld door een zekere Simone Pasquali van het Italiaanse uitgeverij Biblohaus (www.biblohaus.it), wordt een gratis te downloaden e-book aangeboden. Juist. Over de boycot van de boeken van Monaldi en Sorti in Italië. Het boek heet 'The Imprimatur case', en is geschreven door Simone Berni. In het boek wordt nogal eenzijdig het standpunt van Monaldi en Sorti - 'we worden geboycot!' - verdedigd.

'The Imprimatur case' is overigens al in 2008 in het Italiaans uitgegeven, zonder dat dat veel opschudding veroorzaakte. De Engelse vertaling, die nu gratis is te downloaden, is van 2009, en was niet geactualiseerd. Het lijkt een nieuw offensief van de sympathieke Monaldi en Sorti om de controverse opnieuw te doen oplaaien. Uiteraard met als doel meer boeken te verkopen.''

(Bron: Het Parool, VN)

Geen opmerkingen: