21 juni 2011

Acceptatie (nieuws, 2011)

DUITSLAND EERT JOHN LE CARRÉ

John le Carré mag zich dan hebben teruggetrokken uit de race voor de Man Booker International Prize 2011 (overigens gewonnen door Philip Roth) omdat hij weigert mee te doen aan 'wedstrijdjes voor literaire prijzen', dat betekent nog niet dat hij elke onderscheiding van de hand wijst. De Britse thrillerschrijver heeft een prijs geaccepteerd voor zijn bijdrage 'aan de ontwikkeling van vrede en creativiteit in Europa'.

De schrijver van spionageromans als 'Ons soort verrader' krijgt op 28 augustus de Duitse Goethe Medaille, die wordt toegekend aan personen die 'voortreffelijk hun diensten hebben bewezen aan de Duitse taal en de internationale culturele dialoog'. Het Goethe Instituut noemt Le Carré 'de meester van de politieke en psychologische thriller', die de 'moeilijke' rol van Duitsland in de Koude Oorlog in zijn boeken belichtte en de diverse conflicten op 'levendige' wijze beschreef.

Volgens het Goethe Instituut brak Le Carré met stereotiepe standpunten en bekritiseerde hij het verraad van westerse idealen. Eerdere winnaars van de Goethe Medaille, een officiële onderscheiding van de Duitse staat, zijn dirigent Daniel Barenboim en filmregisseur Billy Wilder.

John le Carré, wiens echte naam David John Moore Cornwell is, ging van school af toen hij zestien was om moderne talen te studeren in Zwitserland. De schrijver was 'vastbesloten om de Duitse ziel te doorgronden' zei hij vorig jaar. Vanaf 1959 werkte hij op de Britse ambassade in Bonn, als agent voor de geheime dienst.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: