24 juni 2011

Gesignaleerd 42 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

FRANK VAN ZWOL - KLEM

Bij uitgeverij Karakter is verschenen de thriller 'Klem' van Frank van Zwol. Voor deze tweede roman werd de wildernisgids en auteur geïnspireerd door een drie maanden durende expeditie in Canada.

In 1998 zet de gedesillusioneerde zakenman Herman de Roy zijn eigen zelfmoord in scène op zijn landgoed in de Schotse bergen, zijn vrouw en twee zoons verbijsterd en vertwijfeld achterlatend. Ver weg van de gejaagde wereld leeft hij twaalf jaar later - nu als Roy Thorsen - teruggetrokken in een blokhut in de Canadese wildernis.

De harmonie van zijn leven in de Yukon Territories, nabij het goudzoekersstadje Dawson City in het noordwesten van Canada, wordt flink verstoord als zijn blokhut op het tracé van een geprojecteerde gasleiding blijkt te liggen, en hij op een zekere dag tot zijn schrik letterlijk wordt ingehaald door zijn eigen verleden.

Wat volgt is een avontuur van achtervolgingen door de woeste natuur, sabotage en politiek-economische belangen. Thorsen probeert in een onherbergzaam gebied dat hij op zijn duimpje kent uit de handen te blijven van de Canadese politie. Tegelijkertijd wordt het hem duidelijk dat hij een confrontatie met zijn vorige leven niet zal kunnen ontlopen...

Van Zwol gebruikte zijn tocht over de Groenlandse ijskap en het verhaal van een vermiste Amerikaanse kernbom als inspiratie voor zijn thrillerdebuut 'Het Thule-incident'.

Frank van Zwol - Klem. Uitgeverij Karakter, 302 pag. 9,95 euro. ISBN 978 90 6112 656 0

Geen opmerkingen: