06 juni 2011

Fred Vargas - Vervloekt (2011)

Fijngevoelig proza en subtiele humor


(Door Guido Huisintveld)

Zodra Fred Vargas eenmaal onder je huid zit, laat ze je niet meer los. Dan kan Vervloekt nog zo’n lelijke cover hebben, het blijft verplichte kost. De schitterende reeks met commissaris Adamsberg is weer een deel rijker.

Adamsberg is vanwege een congres in Londen en derhalve aanwezig bij een macabere ontdekking. Zeventien afgehakte voeten staan in evenzoveel schoenen voor de ingang van een kerkhof gepositioneerd. Eenmaal terug in Parijs eist een andere lugubere zaak zijn aandacht op: een lijk is in honderden stukjes verpulverd en als confetti in een woonkamer verspreid.

Het onderzoek leidt Adamsberg en zijn team naar een familievete die zijn oorsprong heeft in een ver verleden en de nodige ruimdenkendheid opeist. Het zal weinig verbazing wekken als er ook een link blijkt te zijn met de vondst in Londen.

Fred Vargas etaleert wederom haar hang naar historische feiten. Als geen ander vermengt ze deze met onnavolgbare fictionele verhaallijnen om te komen tot een bijna geloofwaardige ontknoping. Een ander typisch kenmerk van Vargas is haar fijngevoelige proza. Met name de dialogen zijn doorspekt met een subtiele humor, die de toch al kleurrijke karakters nog levendiger maakt.

Vervloekt is een indrukwekkende politieroman met heerlijk recalcitrante personages, een originele plot en een exquise afdronk.

Fred Vargas - Vervloekt. Vertaling: Rosa Pollé. Uitgeverij De Geus, 350 pag.

Geen opmerkingen: