13 juni 2011

Tanguy Viel - Paris-Brest (2011)

Zinnen in stukjes gehakt


(Door Guido Huisintveld)

Deze novelle van de Franse auteur Tanguy Viel is een combinatie van familiekroniek, coming-of-age verhaal en misdaadroman.

De verhoudingen in het gezin van Louis zijn nogal gespannen. Vader wordt verantwoordelijk gehouden voor een financieel fiasco en moeder schaamt zich rot. Ze voelen zich gedwongen een paar jaar te verkassen naar Zuid-Frankrijk. Louis blijft achter. Om op grootmoeder te passen, inclusief haar behoorlijke bankrekening.

Na de nodige verwikkelingen, komt het gezin een aantal jaar later weer bij elkaar. De onderlinge spanningen zijn niet verwaterd, maar eerder toegenomen door het geheim dat Louis met zich meedraagt.

Het boek is redelijk snel uitgelezen, niet in de laatste plaats door de hypnotiserende schrijfstijl. Tanguy Viel hakt zinnen in stukjes en plakt ze met veel komma's weer aan elkaar, waardoor een soort spreektaal op papier ontstaat die zowel curieus als attractief is. De onderlinge verhoudingen tussen de karakters zijn beeldend uitgewerkt, waarbij vooral de moeder-zoonrelatie amusant is geportretteerd.

'Paris-Brest' is een bijzondere novelle die onderhoudend, humoristisch en ja, zelfs een beetje spannend is.

Tanguy Viel - Paris-Brest. Vertaling: Katrien Vandenberghe. Uitgeverij Arbeiderspers, 144 pag.

Geen opmerkingen: