22 juni 2011

Maatschappelijk betrokken (nieuws, 2011)THRILLERAUTEUR PAUL GOEKEN OVERLEDEN

Thrillerschrijver Paul Goeken is dinsdag 21 juni in een ziekenhuis op het Spaanse eiland Gran Canaria overleden. De auteur, die leed aan kanker, is 48 jaar geworden, zo heeft zijn Spaanse uitgever Alba Editorial laten weten.

De ziekte werd vorig jaar bij de schrijver ontdekt. Hij kreeg chemotherapie en dat leek te werken. Maar volgens vrienden kreeg hij de laatste weken last van spierpijn en hoofdpijn. Begin deze week werd hij 's ochtends niet wakker en is hij naar het ziekenhuis overgebracht. Daar bleek uit een scan dat de kanker was uitgezaaid naar de hersenen. Goeken is niet meer bij kennis geweest.

Paul Goeken werd op 4 oktober 1962 in Hilversum geboren. Hij begon in 1993 een zwemschool en bouwde die later uit met een duikcentrum. Met zijn vrouw en kinderen emigreerde hij in 1999 naar Gran Canaria waar hij aan de zuidkust een winkel runde.

In 2002 verscheen zijn thrillerdebuut 'Hammerhead'. In dit boek maken scholen hamerhaaien de kusten van Gran Canaria onveilig. De haaienexpert Ethan Cohen wordt aangezocht om te voorkomen dat de haaien een economische ramp voor het eiland gaan betekenen. Bij het zoeken naar een oplossing wordt hij gedwarsboomd door mensen met heel andere belangen. Zijn tweede thriller 'Dodelijke stijging' (2003) is eveneens een thriller over de wereld van de duiksport. Voor de Italiaanse kust komt zonder aanwijsbare reden een groep ervaren duikers om het leven. Hetzelfde gebeurt in Zuid-Frankrijk. De paniek in de duikwereld slaat toe als blijkt dat het om doelbewuste aanslagen gaat.

Daarna volgen vier thrillers waarin Alfonso Silva, leider van 'Nueve', de elite-eenheid van de Spaanse geheime dienst, centraal staat. Goekens laatste thriller 'De oversteek' verscheen in 2008. Daarin vertelt hij het verhaal van duizenden Afrikaanse bootvluchtelingen die dagelijks de Canarische Eilanden, Madeira, Lampedusa en Malta overspoelen. Via Spanje trekken ze Europa in. Al gauw blijkt dat de vluchtelingenstroom vanuit Afrika wordt aangestuurd. Uit dit boek blijkt sterk Goekens maatschappelijke betrokkenheid. ,,Politiek is een essentieel onderdeel van ons leven'', zei hij in een interview met website Ezzulia. ,,Daarom probeer ik in mijn boeken te belichten hoe bepaalde ontwikkelingen hun oorsprong in een politieke beslissing vinden. Op een vlotte manier, want zelf val ik geheid in slaap tijdens een politiek debat.''

(foto auteur: Jürgen Joosten)

Zie ook 'Een doodgewone jongen'

1 opmerking:

Eric Diepvens zei

F**k, is dit even schrikken.
Toeval wil dat ik mij recent nog afvroeg waarom het zolang stil bleef rond Paul, want hij was met De oversteek op weg een hele grote te worden. En nu dit... En dat hij maar drie jaar en half ouder was dan ondergetekende, verplicht mij tot nadenken.
Deelneming.