13 november 2009

Wordt verwacht 142 (nieuws, 2009)

OPKOMST EN ONDERGANG VAN VIJF MAFFIAFAMILIES

Na zijn met een Gouden Strop genomineerde thriller 'Cop vs Killer' en met de Diamanten Kogel bekroonde 'Pentito' kan thrillerminnend Nederland zich opmaken voor een nieuwe spannende roman van rechercheur-schrijver Simon de Waal (1961). De eerste van een waarschijnlijk driedelige serie getiteld 'De Vijf Families' zou in augustus of september 2010 in de winkel moeten liggen. Het eerste deel heet 'Duivelspact', zo heeft de schrijver vandaag aangekondigd.

Had 'Pentito' al een fors Italiaanse inbreng, in de serie 'De Vijf Families' is het een en al Italië wat de klok slaat. In een klein dorpje te zuiden van Napels vindt een brute moord plaats bij de kerk. De priester, Don Guiseppe, weet de moord niet te voorkomen en komt vervolgens als ooggetuige voor een meedogenloos dilemma te staan: zwijgen of spreken - met een zekere dood als gevolg. Hij besluit te zwijgen als getuige, maar te spreken in zijn kerk. Tijdens de missen roept hij op tot verzet tegen de maffia en haar gebruiken, tegen de wreedheid, de valse beloften voor de jeugd en met name tegen de zinloze moorden. Het maakt de priester steeds populairder bij het volk, tot zelfs een van de moordenaars bij hem komt biechten en onthult wat er in zijn dorp eigenlijk gaande is.

Luigi Medrano, een majoor bij de antimaffia brigade van de Carabinieri in Rome, krijgt van een lokale rechercheur uit het dorp een telefoontje over de activiteiten van zijn godvrezende broer, met wie hij al vijftien jaar geen contact heeft gehad. Hij neemt vakantie op en reist naar het dorpje in het zuiden van Italië. Daar krijgt hij weer contact, hoewel moeizaam, met zijn broer en krijgt van hem te horen dat vijf maffiafamilies in de omgeving, die elkaar tot dan toe tot de dood bevochten, op initiatief van een charmante, vrouwelijke, maar verschrikkelijk foute advocate de handen ineen willen slaan en daardoor machtiger dan ooit zullen worden. Hebben hun voorvaderen ook niet ooit met veel succes samengewerkt, totdat een bloedige interne strijd het pact overwon?

Het lijkt een bij voorbaat onmogelijke samenwerking, maar langzaamaan vergeten de families hun vetes en merken ze dat samenwerken inderdaad veel voordelen biedt. Dat iedereen die hen daarbij tegenwerkt, afvallige familieleden en lastige priesters incluis, meedogenloos uit de weg geruimd moet worden, lijkt slechts een kleine bijkomstigheid.

Het eerste deel beschrijft de opkomst van de families. De overige delen gaan over het hoogtepunt en de ondergang van de clans, aldus de schrijver.

Geen opmerkingen: