16 november 2009

Bekroonde strijd (nieuws, 2009)

PRIJS VOOR MAFFIACRITICUS ROBERTO SAVIANO

De Italiaanse schrijver Roberto Saviano krijgt vandaag in München de Hans en Sophie Scholl-prijs uitgereikt. De journalist ontvangt de onderscheiding, waaraan een bedrag van 10.000 euro hangt, voor zijn strijd tegen de georganiseerde misdaad in Italië. De prijs wordt toegekend door de afdeling Beieren van de vereniging van Duitse boekhandels samen met de stad München.

De in Napels geboren Saviano (30) dook in 2006 onder, nadat hij in zijn ook verfilmde boek 'Gomorra' zijn ervaringen als infiltrant binnen de Camorra, de georganiseerde misdaad in zijn geboortestad, had beschreven. De prijs is genoemd naar Hans en Sophie Scholl, die op 22 februari 1943 om hun verzet tegen het naziregime werden geëxecuteerd.

Voor 'Gomorra', dat inmiddels in twintig talen is vertaald, ontving Saviano al eerder de Premio Viareggio, de Premio Giancarlo Siani en de Premio Stephen Dedalus. Bekende schrijvers als Umberto Eco en Massimo Carlotto riepen op tot bescherming van Saviano, een oproep waaraan door de minister van Binnenlandse Zaken, Giuliano Amato, gehoor werd gegeven.

Geen opmerkingen: