24 november 2009

Internationale hit (nieuws, 2009)

MANNEN DIE VROUWEN HATEN OP DE PLANKEN

Na de Millenniumtrilogie en de verfilmingen daarvan wordt het werk van de Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson nu ook naar het theater gebracht. Het Nörrebro Teater in de Deense hoofdstad Kopenhagen bereidt het toneelstuk 'Mannen die vrouwen haten' - een bewerking van Larssons debuut - voor, samen met de 'weduwe' van de in 2004 overleden schrijver. Dit hebben Zweedse en Deense media gemeld.

De betrokkenheid van Eva Gabrielsson is opvallend, omdat tot dusver alleen de vader en broer van Larsson zich bezighielden met zijn erfgoed. De schrijver leefde meer dan dertig jaar samen met zijn partner, maar was niet met haar getrouwd. Gabrielsson kreeg daardoor financieel niets voor het succes van Larssons werk. Pas eerder deze maand boden vader en broer Larsson omgerekend twee miljoen euro aan de 'weduwe'.

In de Deense krant Politiken zegt Eva Gabrielsson blij te zijn eindelijk iets met Larssons werk te kunnen doen. Van de Millenniumserie zijn alleen al in Europa meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. De voorstelling gaat najaar 2010 in première.

Stieg Larsson blijft sowieso hot. Zijn trilogie is de internationale hit van dit millennium. Deze week verschijnt in Nederland de film 'Mannen die vrouwen haten' op dvd. In januari komt deel twee in de bioscopen, in maart gevolgd door deel drie. In oktober 2010 komen de films bij de KRO op televisie.

Ondertussen blijven de boeken verkopen en Larssons Nederlandse uitgever A.W. Bruna spint er garen bij. Maar er zijn kapers op de kust. In mei 2010 verschijnt een biografie over Stieg Larsson (1954-2004), geschreven door Jan-Erik Pettersson, een oud-uitgever van Larssons journalistieke werk. Dit boek 'Het leven als een thriller' verschijnt niet bij Bruna, maar bij Meulenhoff. ,,Lezers zullen veel overeenkomsten ontdekken tussen leven en werk'', is de belofte van Meulenhoff.

(Bron: De Twentsche Courant Tubantia)

1 opmerking:

Martin JidW zei

Het enige wat nog ontbreekt is "Mannen die vrouwen haten - de musical"