18 november 2009

Wordt verwacht 144 (nieuws, 2009)

TWIJFELS OVER DE ADVISEUR

'Van twee kanten' heet de nieuwe psychologische thriller van René Appel, die in april 2010 bij uitgeverij Anthos zal verschijnen. En net zoals in zijn eerdere boeken raken hele gewone mensen in de diepste narigheid verzeild.

Doktersassistente Fransien Wagtendonk heeft het moeilijk als haar vader onverwacht komt te overlijden. Haar moeder woont met een andere man in Australië. Gelukkig ondervindt ze veel steun van haar buurvrouw Tosca. Toch ziet ze pas echt een nieuwe toekomst als Rob Laarman, een ondernemende organisatie-adviseur, haar pad kruist.

Fransien en Rob trouwen, maar al snel komen de twijfels en met die twijfels de angst. Hoet zit het met het verleden van Rob? Waar voert hij eigenlijk zijn werk uit? En de kinderen uit zijn vorige huwelijk, waarom blijven die voor Fransien verborgen? Buurvrouw Tosca wakkert het wantrouwen aan, maar de vraagt welke rol haar eigen belangen daarbij spelen, groeit met de dag.

René Appel won twee keer de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Na 'Schone handen' en 'Weerzin' is 'Van twee kanten' de derde thriller van zijn hand die bij Anthos verschijnt. Eerder werden zijn boeken uitgegeven door Bert Bakker en Prometheus. Appel verklaarde eerder niet gelukkig te zijn met de manier waarop de titel van zijn vorige thriller Weerzin op de cover was afgedrukt. De lezer kon de titel ook als 'Weer zin' interpreteren. In de midprice editie van 'Weerzin' die in april 2010 zal verschijnen is een afbrekingsstreepje in de titel opgenomen.

VERDACHTE OF SLACHTOFFER

'De Nicci French van de nieuwe generatie'. Zo bestempelt de uitgever de Ierse Jane Casey wier debuut 'Spoorloos' in maart 2010 in de winkels ligt. In het boek wordt de vraag gesteld hoe duidelijk de scheiding is tussen getuige, slachtoffer en verdachte.

Als klein meisje maakte Sarah Finch een drama mee: op een dag kwam haar broertje Charlie niet meer terug nadat hij buiten ging spelen. Sarah was de laatste die hem zag en wat er met Charlie is gebeurd, is een mysterie gebleven. Die onzekerheid verscheurde het gezin waardoor haar ouders gingen scheiden.

Nu, zestien jaar later, is Sarah lerares. Uit schuldgevoel woont ze nog steeds bij haar moeder. Die heeft het verlies van Charlie nooit kunnen verwerken en is aan de drank geraakt. De kamer van haar verdwenen zoon ziet er nog altijd uit als toen en dient als gedenkplaats.

Als een van Sarahs leerlingen, de 12-jarige Jenny Shepherd, niet op school komt opdagen, wordt door de politie een massale zoektocht op touw gezet. Maar het is Sarah die tijdens het joggen het lijk van haar leerlinge vindt. Ze raakt nauw betrokken bij het politieonderzoek. Zo nauw zelfs, dat ze een verdachte wordt.

Jane Casey werd geboren in Dublin en studeerde letterkunde aan Trinity College en later aan de universiteit van Oxford. Ze werkt momenteel als redacteur bij een uitgeverij in Engeland en woont met haar echtgenoot, een strafrechtadvocaat, in Londen. Uitgeverij Anthos heeft een tweeboekendeal met haar gesloten.

SCHAT AAN INFORMATIE

Na thrillers die zich afspeelden in Sarajevo, Guantánamo en Afghanistan richt de Amerikaanse schrijver Dan Fesperman zich nu op het naoorlogse Duitsland. In maart 2010 kan de lezer zich opmaken voor zijn nieuwe thriller 'De wapenhandelaar van Berlijn'.

De carrière van hoogleraar geschiedenis Nat Turnbull mag dan in het slop zijn geraakt, hij is nog steeds dé expert op het gebied van het verzet in nazi-Duitsland. Dat is ook de reden dat de FBI zijn hulp inschakelt. Turnbulls leermeester Gordon Wolfe is aangehouden omdat hij gestolen documenten uit de Tweede Wereldoorlog in zijn bezit heeft. Het gaat om een ware schat aan informatie, met een voor sommigen vernietigende inhoud. Een deel van de documenten ontbreekt echter en de FBI vermoedt dat Wolfe die verborgen heeft.

Dan wordt Wolfe dood in zijn cel aangetroffen. Professor Turnbulle gaat namens de FBI naar Europa om de zaak te onderzoeken. Hij wordt bijgestaan door een jonge Duitse wetenschapper. Turnbull is er niet zeker van of zij wel te vertrouwen is.

Andere nieuwe titels:

Rennie Airth - 'Winterdood' (maart 2010). Londen, 1944. Een Pools meisje wordt op brute wijze vermoord. Voor de politie is dit een schokkende maar schijnbaar willekeurige misdaad. Maar niet voor voormalig politie-inspecteur John Madden.
Diverse auteurs - 'Stervensuur' (april 2010). Terwijl er van vele kanten kritiek is op het etiket 'literaire thriller', meldt Anthos dat ze er al tien jaar in slaagt te laten zien dat de grens tussen thrillers en literatuur 'een denkbeeldige' is. Vandaar ook dat ze het initiatief neemt voor Stervensuur, een bundel met verhalen geschreven door acht literaire auteurs: Herman Koch, Christiaan Weijts, Saskia de Coster, Rob van Essen, Manon Uphoff, Wanda Reisel, Stine Jensen en Marcel Möring.
Saskia Noort - 'Afgunst' (maart 2010). Handelsuitgave van het geschenkboekje dat Noort in 2007 schreef voor Juni - Maand van het Spannende Boek. Aangevuld met een niet eerder in boekvorm verschenen spannend verhaal.
Simone van der Vlugt - 'Op klaarlichte dag' (mei 2010). Zesde thriller van Van der Vlugt werd eerder hier aangekondigd.
Camilla Läckberg - 'Zeemeermin' (april 2010). In Fjällbacka is een man spoorloos verdwenen. Onderzoek van inspecteur Patrik Hedström levert vooralsnog niets op. Vier maanden later worddt de man alsnog gevonden: vastgevroren in het ijs. Hij is vermoord. In dezelfde periode ontvangt een schrijver, een kennis van het slachtoffer, anonieme dreigbrieven. Anthos brengt tegelijk met deze nieuwe thriller heruitgaven van eerdere boeken alsmede een cadeauboekje op de markt.

Geen opmerkingen: