18 november 2009

Ene 'Ruth' (nieuws, 2009)

JUSTITIE ONDERZOEKT BRIEF OVER MOORDZAAK

Justitie doet forensisch onderzoek naar een anonieme brief, die begin november is opgestuurd met gedetailleerde informatie over de moordzaak Pim Overzier. Zes jaar geleden werd Henk H. uit Bennekom veroordeeld wegens deze moord. Hij zou Overzier hebben gedood uit jaloezie, toen die het aanlegde met zijn vriendin. Overziers lichaam werd begin 2002 gevonden in een bos tussen Kampen en Dronten.

Al tijdens het onderzoek kwamen er twee anonieme brieven binnen, waarin werd beweerd dat Henk H. er niets mee te maken kon hebben. Ene 'Ruth' meldde destijds dat ze betrokken was geweest met het vervoer van het lichaam van een homo-ontmoetingsplaats, waar Overzier 'een natuurlijk dood' zou zijn gestorven, naar het Flevolandse bos.

Nu is er opnieuw een brief die met 'Ruth' is ondertekend. Misdaadauteur Jacob Vis vond hem op de mat. Hij betoogde eerder in zijn boek 'Het Rijk van de Bok' dat H. de moord niet gepleegd kan hebben omdat hij 'geen motief had' (hij lag in scheiding met zijn vrouw) en fysiek niet in staat was om een lijk in z'n eentje en in het donker zo diep het bos in te dragen. Vis kreeg steun van diverse hoogleraren en de bekende strafpleiter Geert-Jan Knoops stuurt aan op heropening van de zaak. De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) beraadt zich nu, en laat een commissie, waarin oud hoofdcommissaris Jan Wilzing (regiopolitie IJsselland) het dossier nog eens bekijken.

Jacob Vis droeg de brief direct na ontvangst aan de politie over. ,,Ik hoop dat die mevrouw zich zelf durft te melden - uit haar brief spreekt gewetensnood'', zegt hij vandaag in dagblad De Stentor. Maar ook hij weet: ,,Het vervoeren van een stoffelijk overschot en het weghouden van bewijs voor de politie is strafbaar.''

(Bron: De Stentor)

Geen opmerkingen: